Απεργούν σήμερα οι εργαζομένοι σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, ενάντια στη μεταβίβαση...

Απεργούν σήμερα οι εργαζομένοι σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους, ενάντια στη μεταβίβαση των μνημείων στο Υπερταμείο

740
SHARE

Με αίτημα τη μη παραχώρηση μνημείων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου-Υπερταμείο, απεργούν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη τη χώρα και τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι παραμένουν κλειστά και προειδοποιούν για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες για το ίδιο θέμα.

Στις 11 π.μ.πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, με πανό κατά της μεταβίβασης της αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας στο Υπερταμείο. “Δώσαμε στο υπουργείο Οικονομικών έναν εύλογο χρόνο για να ρυθμίσει το θέμα με την εκχώρηση των αρχαιοτήτων στο Υπερταμείο. Η κυβέρνηση με μισόλογα προσπάθησε να το κρύψει και να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, στον οποίο ανήκουν οι αρχαιότητες. Αναγκαζόμαστε να κατέβουμε σε 24ωρη απεργία. Εάν συνεχίσει η κυβέρνηση τα ίδια τερτίπια, θα συνεχίσουμε με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μέχρι να κατοχυρώσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των αρχαιοτήτων”, δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Παπανικολάου.

Σε ανακοίνωσή της, επίσης, η ΠΕΥΦΑ (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων) αναφέρει σχετικά: “Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στην Υπουργική απόφαση Αριθμ.0004586 ΕΞ 2018 σύμφωνα με τον Νόμο 196 παρ.6 και 209 του ν.4389/2016, ακόμα δεν έχουμε δει καμία τέτοια πρωτοβουλία”. Περαιτέρω, η ΠΕΥΦΑ  καλεί την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να δώσουν στη δημοσιότητα “εδώ και τώρα τον πλήρη κατάλογο των παραχωρηθέντων μνημείων, να δημοσιοποιηθούν οι όροι παράδοσης στους δανειστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς και η σύνθεση της επιτροπής που έλαβε την σχετική απόφαση και να κατοχυρωθεί θεσμικά η άρση της παράδοσης αλλά και η δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα κάνει αδύνατη στο μέλλον τη δυνατότητα παραχώρησης της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων μας”.

 

LEAVE A REPLY