Αποδείξεις με διαφορετική ώρα(!) και…δελτία παραγγελίας εκδίδουν καταστήματα εστίασης για να φοροδιαφεύγουν

Αποδείξεις με διαφορετική ώρα(!) και…δελτία παραγγελίας εκδίδουν καταστήματα εστίασης για να φοροδιαφεύγουν

1858
SHARE

Μπορεί τα κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχουν κλιμακώσει τους φορολογικούς ελέγχους στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ωστόσο πολλοί επαγγελματίες σκαρφίζονται διάφορους τρόπους για να φοροδιαφεύγουν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της χορήγησης αποδείξεων λιανικής πώλησης που αναγράφουν διαφορετική ώρα(!) από εκείνη που προχώρησαν σε αγορές οι καταναλωτές.

Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε καταστήματα εστίασης της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας και της Χαλκιδικής.

«Η απόδειξη που πήρα από κατάστημα εστίασης στο Λιτόχωρο για δύο καφέδες και ένα αναψυκτικό εκδόθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής όταν εμείς είχαμε προχωρήσει στη συγκεκριμένη αγορά, το μεσημέρι(!) της ίδιας ημέρας», κατήγγειλε καταναλωτής.

Δελτία παραγγελίας αντί για…αποδείξεις

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της έκδοσης δελτίων παραγγελίας, αντί για αποδείξεων λιανικής πώλησης σε εστιατόρια και ταχυφαγεία (φαστ φουντ).

Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου όταν οι πελάτες ζητούν αποδείξεις, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων επικαλούνται… βλάβη της ταμειακής μηχανής και δεν προχωρούν στην έκδοση αποδείξεων.

«Σε πολλά δελτία παραγγελίας, δεν αναγράφονται ο ΑΦΜ της επιχείρησης και η ΔΟΥ στην οποία ανήκει», δήλωσε ο φοροτεχνικός, Κώστας Ραγκαβής και σημείωσε πως «κάθε επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να εκδίδει απόδειξη».

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις ακόμη κι αν πληρώνουν με κάρτα καθώς «το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί».

LEAVE A REPLY