ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Πώς έζησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μια Ελληνίδα μαθήτρια γερμανικού σχολείου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Πώς έζησε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο μια Ελληνίδα μαθήτρια γερμανικού σχολείου

1148
SHARE

44 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τιμώντας την μνήμη των 1.619 Ελλήνων αγνοουμένων και των χιλιάδων Ελληνοκυπρίων που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, ως αποτέλεσμα της εισβολής του «Αττίλα» στη μεγαλόνησο, το thesseconomy.gr φέρνει στο «φως» σήμερα μια άγνωστη μαρτυρία εκείνης της περιόδου.

Τον Ιούλιο του 1974, η Θεοδώρα Βαρυτιμίδου βρέθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο πενθήμερης εκδρομής που πραγματοποιούσε το γερμανικό γυμνάσιο στο οποίο φοιτούσε.

Η άφιξη της στην  Κύπρο, δύο μόλις 24ωρα μετά την ανατροπή του Μακαρίου από τη χούντα και την ανάληψη της εξουσίας από το Νίκο Σαμψών, έμελλε να αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία, η οποία έμεινε βαθιά χαραγμένη στη μνήμη της.

«Αυτό που θυμάμαι είναι ότι επικρατούσε έντονη κινητικότητα γύρω από το ξενοδοχείο, στο οποίο είχαμε καταλύσει και έβλεπες παντού στρατό», δήλωσε η κα Βαρυτιμίδου.

Παρά την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα  στο νησί, το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία, διεξάγονταν κανονικά για τους μαθητές του γερμανικού σχολείου.

«Δεν είχαμε καταλάβει το τι θα επακολουθούσε, άλλωστε ήμασταν παιδιά και δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε εκείνη την περίοδο στην Κύπρο», σημείωσε.

Η αναχώρηση

Ωστόσο, το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974, ημέρα απόβασης των Τούρκων στην Κύπρο, οι δάσκαλοι συγκέντρωσαν τους μαθητές του γερμανικού σχολείου σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου όπου διέμεναν και τους ανακοίνωσαν ότι έπρεπε να αναχωρήσουν εσπευσμένα από τη Λευκωσία.

«Μας είπαν ότι διεξάγονταν δήθεν μια μεγάλη στρατιωτική άσκηση και ότι ήταν επικίνδυνο να μείνουμε και άλλο στο νησί», τόνισε η κα Βαρυτιμίδου.

Έτσι λοιπόν, μαθητές και δάσκαλοι επιβιβάστηκαν σε ένα λεωφορείο και από εκεί, κατευθύνθηκαν οδικώς στο λιμάνι της Πάφου.

«Ταξιδεύοντας για το λιμάνι του Πειραιά, βλέπαμε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα να πετούν πάνω από τα κεφάλια μας σαν να επρόκειτο για πραγματική στρατιωτική άσκηση. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν…», σημείωσε.

LEAVE A REPLY