Απολύσεις συμβασιούχων «δείχνει» το Ελεγκτικό Συνέδριο, 30.000 μονιμοποιήσεις θέλει η κυβέρνηση!

Απολύσεις συμβασιούχων «δείχνει» το Ελεγκτικό Συνέδριο, 30.000 μονιμοποιήσεις θέλει η κυβέρνηση!

1313
SHARE
Απολύσεις συμβασιούχων «δείχνει» το Ελεγκτικό Συνέδριο, 30.000 μονιμοποιήσεις θέλει η κυβέρνηση!

Σε κινητοποιήσεις προχωρά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ) με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις στις 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων στους Δήμους. Η απόφαση αυτή, αν και δεν είναι η τελική, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την απόλυση αυτών των εργαζομένων!

Ήδη η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ανακοίνωσε αποκλεισμό των γκαράζ των οχημάτων καθαριότητας των δήμων μέχρι την Τετάρτη 21/6 και απεργία την Πέμπτη 22/6, ενώ σε σύγκρουση με το υπουργείο Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται και η ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία με προχθεσινή ανακοίνωση καταλογίζει στον αρμόδιο υπουργό, Πάνο Σκουρλέτη, «ανικανότητα να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησαν οι αδιέξοδες πολιτικές επιλογές του, στο ζήτημα των συμβασιούχων». Και αυτό διότι το μόνο για το οποίο έχει δεσμευτεί, ο κ. Σκουρλέτης είναι πως θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων αυτών, ενώ -σύμφωνα με ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους- αναζητούνται «εναλλακτικές λύσεις» για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων αυτών.

Το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα αξιοποιήσει το ΥΠΕΣ προς αυτήν την κατεύθυνση θα εξαρτηθεί από την τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με το Capital.gr που απευθύνθηκε σε συνεργάτες του κ. Σκουρλέτη. Δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση αυτή να μην κρίνει αντισυνταγματική την καταβολή των δεδουλευμένων (ακόμα και αν είναι αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων), κάτι το οποίο θα διευκολύνει εξαιρετικά το ΥΠΕΣ να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, χωρίς έτσι να χρειαστεί να περάσει κάποια ειδική διάταξη γι’ αυτό το σκοπό.

Ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων!

Τα πράγματα, όμως, θα γίνουν πιο δύσκολα για τους συμβασιούχους, αλλά και για το ΥΠΕΣ, σε περίπτωση που στην τελική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου διατυπωθεί ρητά ότι είναι αντισυνταγματική και η καταβολή των μισθών, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εγείρει θέμα επιστροφής τους ως «αχρεωστήτως καταβληθέντων!.

Η μονιμοποίηση
Στο μεταξύ, τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο «δείχνει» απολύσεις συμβασιούχων στους Δήμους, το ΥΠΕΣ επιθυμεί τη μονιμοποίηση άλλων κατηγοριών συμβασιούχων στο Δημόσιο (περίπου 30.000 στο σύνολο), οι οποίοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες (πχ εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»). Για τον καθορισμό των κριτηρίων με βάση τα οποία θα μονιμοποιηθούν 30.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου θα ζητηθεί από το ΥΠΕΣ βοήθεια από τον ΑΣΕΠ και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται πριν το τέλος του 2017.

Και στην περίπτωση, όμως, της μονιμοποίησης συμβασιούχων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπάρχουν συνταγματικά εμπόδια, καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει πλέον τη μετατροπή συμβάσεων…

LEAVE A REPLY