Αποχή ψηφίζουν οι Σκοπιανοί…

Αποχή ψηφίζουν οι Σκοπιανοί…

665
SHARE

Η αποχή αναδεικνύεται “νικήτρια” στο δημοψήφισμα, που διεξάγεται σήμερα στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 7 μ.μ. (τοπική ώρα), δηλαδή στις 8 μ.μ.  (ώρα Ελλάδος), πάντως σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 15:00 τοπική ώρα δεν ξεπερνούσε το 22,65%.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της ΠΓΔΜ είναι το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;».

Το εθνικιστικό κόμμα VMRO προτρέπει σε μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος, ενώ οι υποστηριχτές του «όχι» επισημαίνουν ότι χωρίς τη συμμετοχή του 50% των πολιτών δεν μπορεί να υπάρξει νομιμοποίηση του δημοψηφίσματος.

Οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν την επικράτηση του «ναι». Ωστόσο για την εγκυρότητα του αποτελέσματος απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται άκυρο, ενώ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το σημερινό δημοψήφισμα επιτηρούν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1,8 εκατ. πολίτες.

LEAVE A REPLY