Του Γ. Κατσιάνη
Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να απέχει η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή συμμαχία για τους ημιαγωγούς (microchips).
“Η Ελλάδα μπορεί να έχει ρόλο στην ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας, δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ευκαιρία, ειδικά στο chips designing, υπάρχουν πάνω από 20 εταιρείες που παράγουν καινοτομία και τεχνολογία”, είχε δηλώσει το Δεκέμβριο του 2023 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Ωστόσο, 15 μήνες μετά, η χώρα μας δεν συμμετέχει στη δράση εννιά ευρωπαϊκών χωρών (Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και Πολωνία), η οποία επιχειρεί να αυξήσει το μερίδιο της Γηραιάς Ηπείρου (από 10% στο 20%) στην παγκόσμια αγορά του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των κονδυλίων που διατίθενται για την συγκεκριμένη αγορά θα πρέπει να λάβει υπόψη του το γεγονός ότι σε ένα χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δαπανηθεί 80 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και 5 δισ. ευρώ σε πιλοτικές γραμμές παραγωγής για ημιαγωγούς.
Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, στα αζήτητα παραμένει η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ικανοτήτων για Ημιαγωγούς, προϋπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ, καθώς εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2024 η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Προφανώς, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση για συμμετοχή της Ελλάδας σε μια διεθνή αγορά όπου διακινούνται τεράστια ποσά, σε μια εποχή μάλιστα όπου η κυβέρνηση κόπτεται για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Κρίμα.