Saturday , 22 March 2025

Απόκριες στη Θεσσαλονίκη: «Πάνω από 70% η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης» – Ανοδική η τάση – Η αισιοδοξία και το… αγκάθι στον ξενοδοχειακό κλάδο για το μέλλον

Ενόψει της καρναβαλικής παρέλασης την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν από το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, και με τις μέχρι στιγμής κρατήσεις συγκρατημένα αισιόδοξος είναι ο ξενοδοχειακός κλάδος στη Θεσσαλονίκη. Όπως επεσήμανε στο thesseconomy.gr ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) Δημήτριος Σιμιακός «αυτό το το σαββατοκύριακο όλα δείχνουν ότι έχουμε μια ανοδική τάση στην πληρότητα των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης. Δεν μπορώ να μιλήσω με ποσοστό διότι σίγουρα θα υπάρξουν και κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Πάντως μέχρι στιγμής η πληρότητα κινείται πάνω από το 70% στα ξενοδοχεία της πόλης».

Συγκρατημένα αισιόδοξοι
Σε κάθε περίπτωση τα σημάδια για την εξέλιξη της σεζόν στην πόλη είναι ενθαρρυντικά με τους επαγγελματίες του κλάδου να προσδοκούν καλύτερες ημέρες από αυτές του 2024. ‘Οπως διευκρινίζει ο κ. Σιμιακός «σίγουρα βλέπουμε μια μικρή αύξηση στο επίπεδο των προκρατήσεων σε σχέση με πέρσι. Είναι κάτι ενθαρρυντικό και θετικό για την πόλη. Δείχνει ότι κάνει βήματα μπροστά. Βέβαια, δεν θα κρύψω ότι σίγουρα κι εμείς σαν ξενοδόχοι θέλουμε να δούμε μια μεγαλύτερη παρουσία αεροπορικών αλλά και ακτοπλοϊκών συνδέσεων, πέρα από τις ημέρες της εποχικότητας στη Θεσσαλονίκη, που είναι δηλαδή οι ημέρες πιο… μπίζι μεταξύ Μαΐου με τέλος Οκτωβρίου- αρχές Νοεμβρίου. Εκεί που ξεκινούν επί της ουσίας και τελειώνουν τα πτητικά προγράμματα. Αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη για στήριξη και προσθήκη νέων αεροπορικών συνδέσεων. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να επικεντρωθούμε και να το βελτιώσουμε», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας της ΕΞΘ.

Το… προφίλ των τουριστών στην πόλη
Όπως επεσήμανε ο κ. Σιμιακός «τη μεγαλύτερη εμφάνιση Βαλκάνιων τουριστών την βρίσκουμε κατά τους θερινούς μήνες. Φέτος με το άνοιγμα των συνόρων και τη συνθήκη Σένγκεν ευελπιστούμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί παραπάνω, γιατί θα γλιτώσουν οι επισκέπτες την όποια ταλαιπωρία στα σημεία ελέγχου. Εγώ αυτό που βλέπω όσον αφορά τους τουρίστες στην πόλη στην πρώτη πεντάδα εθνικοτήτων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, ανήκουν εκτός των Ελλήνων, η Κύπρος, η Αμερική, η Γερμανία, δειλά-δειλά κάνει την εμφάνισή του το Ισραήλ. Η Τουρκία έχει ένα πολύ καλό δυναμικό εμφάνισης στην πόλη. Αυτές είναι οι πέντε εθνικότητες πλην επίσης των Βαλκανίων που προτιμούν την πόλη μας για τις διακοπές τους».

Αισιοδοξία για το μέλλον
«Σίγουρα η αισιοδοξία είναι κάτι το οποίο -θα έλεγα -ότι διέπει όλον τον ξενοδοχειακό κόσμο. Εμείς έχουμε ενταχθεί από πέρσι στο δυναμικό του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής της Θεσσαλονίκης και μέσα από αυτό πραγματοποιούμε δράσεις για τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα του προορισμού. Ενδεικτικά να πω ότι ήδη έχει σχεδιαστεί και σε λίγο καιρό θα βγει στον… αέρα μια ‘ντίτζιταλ’ καμπάνια που ετοιμάζει ο Οργανισμός για την περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής αγοράς και διάφορα άλλα πράγματα τα οποία γίνονται σε συνεργασία και με το δήμο με την αντιδημαρχία Τουρισμού αλλά και με τον Οργανισμό» αναφέρει ο γραμματέας της ΕΞΘ.

Οι επενδύσεις και το… αγκάθι στης βραχυχρόνιας μίσθωσης
Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη ο κ . Σιμιακός εξήγησε ότι «βλέπουμε ένα κύμα επενδύσεων όχι τόσο πολύ όσον αφορά τα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία – δωδεκαετία είναι μετρημένα κι όποιες επενδύσεις γίνονται από ξενοδόχους είναι μετρημένες, υπολογισμένες και θάλεγα λελογισμένες. Ξέρουμε τί κάνουμε, πότε να επενδύσουμε και υπάρχει ένας γενικότερος προγραμματισμός. Αυτό που θα λέγαμε ότι… επιβαρύνει και την κατάσταση των υποδομών της πόλης είναι αυτό το ανεξέλεγκτο με τη βραχυχρόνια. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες των βραχυχρόνιων στην πόλη είναι τουλάχιστον διπλάσιες από τις κλίνες των ‘οφίσιαλ’ ξενοδοχείων της πόλης. Είναι ένα θέμα το οποίο σίγουρα μας προβληματίζει. Έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας και σαν Ένωση Ξενοδόχων αλλά και συλλογικότερα σαν ΠΟΞ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλουμε κι εμείς σε αναντιστοιχία με την Αθήνα να μπει τουλάχιστον στο κέντρο της πόλης μας ένα όριο. Διότι όλο αυτό το ανεξέλεγκτο δεν αποσκοπεί σε βελτίωση του τουρισμού. Απεναντίας δημιουργεί προβλήματα είτε λέγονται προβλήματα στην καθαριότητα, στη μετακίνηση, στο πάρκινγκ και γενικότερα. Χρειάζεται σχεδιασμός σε ό,τι γίνεται», καταλήγει ο κ. Δ. Σιμιακός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *