Thursday , 15 January 2026

Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού κατά ΥΠΕΘΑ: “Στερείται πάσης λογικής ο αποκλεισμός των υπαξιωματικών από τους κατώτερους και ανώτερους βαθμούς”

Του Γ.Κατσιάνη

Σε πονοκέφαλο για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) εξελίσσονται οι αντιδράσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για τη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών.

Έτσι, μετά την επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) (βλέπε Βροντερό “όχι” χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών – Thesseconomy), ακολούθησε νέα παρέμβαση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Με ανακοίνωση της, η Ένωση τονίζει ότι “η σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΘΑ δημιουργία Σώματος Ελλήνων Υπαξιωματικών θα πρέπει να έχει ως γνώμονα όχι τα ξενόφερτα αμερικανικά ή αγγλοσαξονικά πρότυπα, αλλά την ένδοξη και βαμμένη με αίμα στα πεδία των μαχών ιστορία, των αξιωματικών προερχομένων εκ της ΣΜΥ”.

“Οι μόνιμοι υπαξιωματικοί, αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων και με την πάροδο των ετών προάγονται σε αξιωματικούς, με σταδιοδρομία στους χαμηλούς βαθμούς (μέχρι Ανχη), που μόνο όφελος μπορεί να αποδώσει στη λειτουργία του στρατεύματος”, υπογραμμίζει η ΕΑΑΣ και επισημαίνει ότι “στερείται πάσης λογικής, από τη μια η κατ’ απονομήν ονομασία αθλητών ολυμπιονικών ή  πλουσίων δωρητών σε αξιωματικούς και από την άλλη ο αποκλεισμός των υπαξιωματικών από τους κατώτερους και ανώτερους βαθμούς”.

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό Συμβούλιο των Συλλόγων Αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών καλεί και τις Ενώσεις Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ)
και Ναυτικού (ΕΑΑΝ) “να στηρίξουν, με αντίστοιχες δημόσιες ανακοινώσεις τους, τις Ανώτερες
Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών και την θεσμικά κατοχυρωμένη εξέλιξη των αποφοίτων τους”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *