Από σήμερα «ανοίγουν» οι e-αγορές από όλη την ΕΕ- «Φρένο» στην πρακτική...

Από σήμερα «ανοίγουν» οι e-αγορές από όλη την ΕΕ- «Φρένο» στην πρακτική του γεωγραφικού αποκλεισμού

445
SHARE

Από σήμερα, 3 Δεκεμβρίου 2018, οι έμποροι, που δραστηριοποιούνται, στο διαδίκτυο, δεν θα μπορούν να αρνηθούν, στους καταναλωτές, από ένα άλλο κράτος μέλος, να αγοράσουν αγαθά, από το διαδικτυακό τους κατάστημα. Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών», χάρη στη νέα αυτή απαγόρευση της πρακτικής του γεωγραφικού αποκλεισμού, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίζουν, από όλη την Ε.Ε. και να επωφελούνται από περισσότερες επιλογές, καλύτερες προσφορές, όπου και αν κατοικούν.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενήργησε «μυστικές» αγορές (mystery shopping) και διαπίστωσε κάποιου είδους γεωγραφικούς αποκλεισμούς, στο 63% των ιστοσελίδων, που εξέτασε. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση πρέπει, τώρα, να βελτιωθεί, σημαντικά. Οι παραπάνω μέθοδοι (ανάμεσα σε αρκετές άλλες) θα απαγορευτούν. Αυτό σημαίνει τα εξής:

– Οι καταναλωτές δεν επιτρέπεται πλέον να αποτρέπονται, από την αγορά αγαθών, μέσω μιας ιστοσελίδας, εξαιτίας της εθνικότητάς τους ή του τόπου κατοικίας τους. Ωστόσο, οι έμποροι δεν είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τα αγαθά, στην κατοικία του καταναλωτή.

– Οι διαδικτυακοί έμποροι δεν επιτρέπεται να μην αποδέχονται πληρωμή με κάρτα, που εκδόθηκε από ξένη τράπεζα.

– Οι διαδικτυακοί έμποροι δεν επιτρέπεται, πλέον, να οδηγούν, αυτόματα, τους καταναλωτές μιας άλλης χώρας, στην ιστοσελίδα της χώρας των καταναλωτών, όπου μπορεί να μη βρουν τις ίδιες συμφέρουσες προσφορές.

Η κ. Μονίκ Γκογιένς, Γενική Διευθύντρια της BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών, σχολίασε: «Είναι πολύ ενοχλητικό, για τους καταναλωτές να προσπαθούν να αγοράσουν ένα ζευγάρι παπούτσια ή εισιτήρια για μια μουσική παράσταση, από μια ξένη ιστοσελίδα και να ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν την αγορά, γιατί βρίσκονται σε ”λάθος” χώρα. Αυτό δεν το περιμένει κανείς να συμβεί, στην Ενιαία Αγορά και είναι πραγματικά ευχάριστα νέα ότι αυτή η ενοχλητική κατάσταση θα σταματήσει.

Η Ενιαία Αγορά προσφέρει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και καλύτερες προσφορές. Η απαγόρευση του γεωγραφικού αποκλεισμού, θα επιτρέψει στους καταναλωτές να χαρούν τα οφέλη μιας αγοράς 500 εκατομμυρίων».

Τα τηλεοπτικά προγράμματα

Ωστόσο, όπως παραδέχεται η Μ. Γκογιένς «δυστυχώς, κάποιες πρακτικές γεωγραφικού αποκλεισμού θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η απαγόρευση δεν αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα. Έτσι οι πάροχοι τηλεοπτικών προγραμμάτων θα μπορούν να αποκλείουν ξένους τηλεθεατές, από την παρακολούθηση των προγραμμάτων τους, μέσω διαδικτύου. Ο γεωγραφικός αποκλεισμός θα υφίσταται όταν προσπαθούμε να δούμε ξένα τηλεοπτικά προγράμματα ή ταινίες. Αυτό αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία να διορθωθούν πρακτικές ενός τομέα, όπου ο γεωγραφικός αποκλεισμός είναι ευρέως διαδεδομένος και προκαλεί μεγαλύτερη ενόχληση. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, για να κάνουμε πραγματικότητα την Ενιαία Αγορά οπτικοακουστικού περιεχόμενου και υπηρεσιών».

LEAVE A REPLY