της Σ.Ξανθοπούλου
Μέσα σε μια περίοδο που κύριο θέμα στα ΜΜΕ είναι η πανδημία του νέου κορωνοϊού #COVID19, η δημοσιογραφική παγκόσμια κοινότητα καλείται να αντιμετωπίσει μια ιδιαιτερότητα που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τις ζωές μας, αλλά και την ψυχική μας υγεία. Ο νέος κορωνοϊός και όποια πληροφορία τον περικλείει, ξεχωρίζει από κάθε προηγούμενη κρίση υγείας που εκλήθη ο κόσμος μας να αντιμετωπίσει. Τα κοινωνικά δίκτυα, οι πλατφόρμες δωρεάν ενημέρωσης και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία, ενίοτε, διαδραματίζουν έναν ρόλο καθοριστικό για την διασπορά ψευδών ή μη διασταυρωμένων ειδήσεων με απόλυτο και σοβαρό αντίκτυπο στους παγκόσμιους πληθυσμούς.
Ο δημοσιογράφος δεν πρέπει ποτέ να υποδυθεί κάτι άλλο από αυτό που ορίζει η δεοντολογία του επαγγέλματός του. Οφείλει να παραμείνει ουδέτερος και κεντρικός παρατηρητής χωρίς να εκφράσει προσωπική άποψη ή θέση σε επίπεδο ακόμη και διαστρέβλωσης της είδησης ή και να μπει στην διαδικασία να αντικαταστήσει τους επιστήμονες που θα μπορούσαν με τεκμηριωμένες θέσεις να υποστηρίξουν το έργο του.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Ελευθεροτυπίας που γιορτάζεται σήμερα ο Αλέξανδρος Τανασκίδης Λαμπουσνάκης από την θέση Πρεσβευτή Ανθρωπισμού του Τμήματος Εθελοντών του ΟΗΕ επισημαίνει ότι η UNESCO καλεί όλα τα μέσα ενημέρωσης, τους δημοσιογράφους, τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τις οργανωμένες κοινωνίες των πολιτών και τους ψηφιακούς παράγοντες επιρροής και διάδοσης της πληροφορίας, να μοιραστούν με το κοινό τους, πρακτικές που προωθούν την επαληθευμένη πρόσληψη και διαχείριση του περιεχομένου.
Μέσα από τα παρακάτω βήματα που προτείνει και στο βίντεο που δημιούργησε η Ομάδα Επικοινωνίας της UNESCO, μπορεί ο καθένας από από τη θέση του αναγνώστη να επαληθεύσει την είδηση που λαμβάνει στα κοινωνικά δίκτυα για τον κορωνοϊό.
- Βεβαιωθείτε πως οι Πηγές σας είναι Αξιόπιστες.
- Ελέγξτε ποιος παρήγαγε την Είδηση, μέσα από Μηχανές Αναζήτησης Πληροφορίας όπως πχ η GOOGLE.
- Διαβάστε όλο το κείμενο κι όχι μόνο τον τίτλο όσο δελεαστικός κι αν είναι.
- Επαληθεύστε και δώστε προσοχή στην αναγραφόμενη ημερομηνία έκδοσης ή σύνταξης του άρθρου.
- Συγκρίνετε και διασταυρώστε την πληροφορία με άλλες πηγές της φερόμενης ως είδησης.
- Αποφύγετε να διαδίδετε ανώνυμα άρθρα, απόψεις ή θέσεις και μη αξιόπιστο υλικό ειδησεογραφίας ή πληροφορίας στα Κοινωνικά δίκτυα, σε γραπτή, οπτική, ηχητική ή βίντεο-μορφή.
- Μοιραστείτε με το κοινό σας στα Κοινωνικά Δίκτυα ΜΟΝΟ υλικό που έχετε διασταυρώσει και επαληθεύσει για την πιστότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία του.
Παραμείνετε καλά ενημερωμένοι, υποστηρίξτε τους γύρω σας και προστατέψτε το κοινό αγαθό της αληθινής είδησης.