Thursday , 28 March 2024

Από τη Βαυαρία στην Ελλάδα – Η σημαία «στολίζει» τα σπίτια από τα τέλη του 19ου αιώνα – Ακριβή ακόμη και για ένα μεσαίο νοικοκυριό

Επιβλητική υψώνεται σε λιμάνια και βουνοκορφές, κυματίζει στα ελληνικά πλοία που ταξιδεύουν στα πέρατα της υφηλίου, κοσμεί μοναστήρια και εκκλησιές σε όλη την Ελλάδα, νησιωτική και ηπειρωτική. Αναρτάται στα μπαλκόνια των σπιτιών στις εθνικές γιορτές. Όπως τονίζει στο thesseconomy.gr η πρύτανης στο Πάντειο πανεπιστήμιο και καθηγήτρια της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη «το πώς τιμάται η σημαία είναι κάτι που υπάρχει στη δυτική Ευρώπη και έρχεται στην Ελλάδα. Δεν είναι ένα ελληνικό χαρακτηριστικό».

Άργησε να… μπει στα σπίτια
Όπως επισημαίνει η πρύτανης κ. Κουλούρη «το χαρακτηριστικό αυτό το φέρνει επί Όθωνος η βαυαρική κυβέρνηση στην πραγματικότητα, γατί μεταφέρεται από το Μόναχο στην Αθήνα, από τη Βαυαρία στο ελληνικό κράτος. Καταρχάς η σημαία ήταν για τα δημόσια κτίρια. Δεν υπήρχαν σημαίες στα σπίτια. Άλλωστε θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Ελλάδα, όταν ιδρύθηκε το 1830, ήταν μια φτωχή χώρα. Οι άνθρωποι δεν είχαν χρήματα για ν’ αγοράζουν σημαίες. Επομένως άργησε πολύ ο σημαιοστολισμός των οικιών. Και μάλιστα για να σημαιοστολιστούν οι οικίες σε επίσημες συγκυρίες προς τα τέλη του 19ου αιώνα αγόραζε το κράτος και τις μοίραζε στους πολίτες για να μπορέσουν να στολίσουν τα σπίτια τους. Ο σημαιοστολισμός γίνεται όλο και πιο συχνός, όσο η Ελλάδα γίνεται πλουσιότερη και όσο υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για τέτοιες τελετές. Για παράδειγμα μια τέτοια λαμπρή ευκαιρία ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες στην Αθήνα το 1896. Όμως και πάλι λίγοι ήταν αυτοί που αγόραζαν σημαίες για τα σπίτια τους. Όπως βλέπουμε σήμερα όταν υπάρχει μια επέτειος ο καθένας βγάζει τη σημαία του, αλλά την έχει αγοράσει ο ίδιος. Αυτό δεν συνέβαινε τότε. Άργησε πολύ. Η σημαία είχε τότε ένα κόστος που ένα μεσαίο νοικοκυριό δεν μπορούσε να το καταβάλλει», εξηγεί η καθηγήτρια της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη.

Η ιστορία της ελληνικής σημαίας
«Η σημαία είναι μέρος όλων αυτών των τελετών, των εθνικών επετείων της εθνικής ταυτότητας, της ιστορικής μνήμης. Η ελληνική σημαία δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Θυμίζω ότι οι Έλληνες επαναστάτες στη συνέλευση της Επιδαύρου τον Ιανουάριο του 1822 ανακήρυξαν την ανεξαρτησία της Ελλάδος και ψήφισαν το πρώτο Σύνταγμα. Στη συνέχεια η κυβέρνηση -όπως συστήθηκε από την τότε Βουλή, που ονομαζόταν Εκτελεστικό, με πρόεδρο τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο στις 15 Μαρτίου του 1822- εξέδωσε μια απόφαση που περιέγραφε λεπτομερώς πώς θα ήταν η ελληνική σημαία. Καταρχάς η σημαία της ξηράς η οποία ήταν τετράγωνη με μπλε φόντο και λευκό σταυρό στο κέντρο και της θάλασσας, όπως θα λέγαμε, η σημαία η οποία είναι αυτή που επικράτησε στα σύγχρονα χρόνια και είναι η γαλανόλευκη με τις εννέα λωρίδες και επάνω αριστερά το κυανούν τετράγωνο με τον λευκό σταυρό. Αυτή ήταν η απόφαση για τη σημαία το 1822 η οποία αναθεωρήθηκε στη συνέχεια ως προς το χρώμα από τον Όθωνα τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας ο οποίος θέλησε να αλλάξει λίγο το γαλανό χρώμα. Το έκανε πιο σκούρο διότι και τα χρώματα της Βαυαρίας -από την οποία προερχόταν ο Όθωνας- ήταν γαλιάζιο και λευκό. Έκανε λοιπόν το γαλάζιο λίγο πιο σκούρο ώστε να ταιριάζει και στη Βαυαρία. Και ταυτόχρονα προστέθηκαν πάνω στη σημαία τα οικόσημα του βασιλιά, ενώ αργότερα όταν έφυγε ο Όθωνας προστέθηκε το στέμμα από τον Γεώργιο τον Α’. Η σημαία είναι η ίδια αλλά είχε κάποιες διαφορετικές μορφές. Όταν είχαμε δημοκρατικό πολίτευμα έφευγε το στέμμα κι όταν είχαμε μοναρχία προστίθετο το στέμμα. Τώρα βεβαίως δεν υπάρχει στέμμα», προσθέτει χαμογελώντας η πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Κουλούρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *