Saturday , 20 April 2024

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»-Ως 6.000 ευρώ η επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικού οχήματος

Σε εκκίνηση μπαίνει από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα της απόκτησης ηλεκτρικού οχήματος με επιδότηση ως και 6.000 ευρώ.  

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, την προσεχή Δευτέρα, θα ανοίξει η ιστοσελίδα του προγράμματος kinoumeilektrika.ypen.gr ενώ θα λειτουργήσει και τηλεφωνικό κέντρο για τη δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Ωστόσο, η «πρεμιέρα» για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα θα γίνει την Δευτέρα 24 Αυγούστου, με τη λειτουργία της αντίστοιχης πλατφόρμας.

Η επιδότηση


Ειδικότερα, για ένα αμιγώς ηλεκτρικό Ι.Χ. (BEV) με αξία έως 30.000 ευρώ, η επιδότηση αναλογεί στο 20%, δηλαδή δεν ξεπερνά το ποσό των 6.000 ευρώ.                   

Στην περίπτωση όπου η αξία του οχήματος υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, τότε η επιδότηση διαμορφώνεται στο 15%, με το ποσό της σχετικής κάλυψης να φτάνει και πάλι τις 6.000 ευρώ.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα της επιδότησης με 500 ευρώ για την αγορά φορτιστή ενώ έχουν επιπλέον κέρδος 1.000 ευρώ όσοι αποσύρουν το παλαιό τους όχημα.

Όσοι είναι λάτρεις των δικύκλων, το ύψος της επιδότησης για τα μηχανάκια ανέρχεται στο 20% και για τα ποδήλατα στο 40%, με ανώτατο όριο όμως και στις δύο περιπτώσεις το ποσό των 800 ευρώ.

Ταξί

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες ταξί, το ύψος της επιδότησης για ένα ηλεκτρικό όχημα ανέρχεται στο 25% και ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 10.500 ευρώ.

Στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει να αγοράσει ένα υβριδικό ταξί, τότε το οικολογικό μπόνους μειώνεται στο 15% και η επιδότηση δεν ξεπερνά το ποσό των 8.000 ευρώ.

Σε περίπτωση απόσυρσης του παλαιού οχήματος και αντικατάστασης του με ένα ηλεκτρικό, το κέρδος για τον αγοραστή είναι επιπλέον 2.500 ευρώ.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *