Αυθαίρετα: Αυξάνονται οι δόσεις και οι εκπτώσεις για την τακτοποίηση

Αυθαίρετα: Αυξάνονται οι δόσεις και οι εκπτώσεις για την τακτοποίηση

209
SHARE
Αυθαίρετα: Αυξάνονται οι δόσεις και οι εκπτώσεις για την τακτοποίηση

Νέες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα με περισσότερες δόσεις και μεγαλύτερες εκπτώσεις προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα που συζητείται στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, οι δόσεις αυξάνονται από τις 80 στις 100 ενώ όσοι έχουν ήδη μπει σε κάποια από τις υπάρχουσες ρυθμίσεις και εντός εξαμήνου μπουν στη νέα ρύθμιση θα έχουν επιπλέον έκπτωση 20%.

Ειδικότερα,το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα προβλέπει τα εξής:
-Δίδεται παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων.

-Τα νέα παράβολα ορίζονται ως ακολούθως:
Ως 100 τ.μ. 250 ευρώ
100 ως 500 τ.μ. 500 ευρώ
500 ως 2.000 τ.μ. 1.000 ευρώ
2.000 ως 5.000 τ.μ. 4.000 ευρώ

-Για όσους τακτοποιήσουν αυθαίρετο κτίσμα από 09/12/2017 ως 08/06/2018 επιπλέον έκπτωση 10% αν έχουν υποβάλει μελέτη στατικής επάρκειας.

-Εκπτώσεις για περιοχές με σεισμική επικινδυνότητα εάν εκπονηθεί στατική μελέτη ως εξής:
Επικινδυνότητα 3: 60%
Επικινδυνότητα 2: 50%
Επικινδυνότητα 1: 30%

-Για κτήρια με ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση η έκπτωση στα πρόστιμα ανάλογα με τα τετραγωνικά είναι 30% ως 50%.

-Για αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί στους τρεις τελευταίους νόμους αλλά δεν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα δίδεται η δυνατότητα επανυπολογισμού με βάση τα νέα πρόστιμα και με συμψηφισμό των ποσών που έχουν καταβληθεί.

Για παλιά αυθαίρετα ως 28/07/2011 δίδεται παράταση υπαγωγής για 2 χρόνια, αυξάνονται οι δόσεις από 80 σε 100, παραμένουν οι απαγορεύσεις για αιγιαλό – δάση – ρέματα κλπ και αυξάνονται τα πρόστιμα σε περιοχές NATURA.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).
Ακόμη, το υπουργείο έκανε δύο μικρές αλλαγές που αφορούν στη

διαχείριση των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί μετά την 28η Ιουλίου 2011 (η χρονική «κόκκινη γραμμή» όλων των νόμων για τα αυθαίρετα). Μειώνεται από 20% σε 10% το ποσοστό του προστίμου που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης βιομηχανικού κτιρίου με πολεοδομική αυθαιρεσία αν προχωρήσει σε νομιμοποίησή της (εφόσον αυτή είναι εφικτή). Και εξαιρούνται από την διαγραφή των προστίμων όσοι έχουν ανεγείρει προσωρινές κατασκευές και κατόπιν δεχθούν να τις κατεδαφίσουν αυτοβούλως.

«Όπως ξέρετε, εάν κατεδαφίσει αυτοβούλως κάποιος, ακυρώνονται όλα τα πρόστιμα», ανέφερε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε: «Εξαιρούμε από αυτή την κατηγορία προσωρινές κατασκευές και άλλες αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες κατασκευάζονται πρωτίστως σε τουριστικές περιοχές, με προσωρινό χαρακτήρα -για ένα καλοκαίρι- και το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσαν να κατασκευάζουν, να χαρακτηρίζονται αυθαίρετα, να γκρεμίζουν τον Οκτώβρη την πρόχειρη κατασκευή και να την ανανεώνουν τον επόμενο Απρίλη. Άρα εκεί, με μια διατύπωση που αφορά τον προσδιορισμό, όχι μόνιμων κατασκευών, αλλά των προσωρινών αυθαίρετων κατασκευών, που θα προσδιοριστεί επακριβώς νομικά, θα προστατέψουμε τις παραλίες μας».

 

LEAVE A REPLY