Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία από την πολιτική ηγεσία της χώρας –...

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία από την πολιτική ηγεσία της χώρας – Συγκινητικές στιγμές στον Έβρο

674
SHARE

Η συνεχιζόμενη κράτηση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και νουθεσίες  προς την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο έδωσαν το στίγμα των μηνυμάτων που απηύθυναν οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας στους κατά τόπους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου για την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στον Έβρο, όπου στην Αλεξανδρούπολη πριν την παρέλαση, οι άντρες των στρατιωτικών μονάδων τραγούδησαν με βροντερή φωνή τον Εθνικό Ύμνο, ενώ στην Ορεστιάδα, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,  η παρέλαση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντονης συγκίνησης.

Προκόπης Παυλόπουλος

Μήνυμα καλής γειτονίας και φιλίας αλλά και βούλησης υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της Ελλάδας απηύθυνε προς την Τουρκία ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Άνδρο, τονίζοντας ότι “το πλέγμα κανόνων του Διεθνούς Δικαίου είναι πλήρες και σαφές, δίχως περιθώρια αμφισβητήσεων και, ιδίως, επινόησης γκρίζων ζωνών. Υπό αυτό το πνεύμα ο ελληνικός λαός δίνει το χέρι προς την γείτονά μας Τουρκία. Σε αυτήν ανήκει η ευθύνη να δώσει και το δικό της χέρι. Διότι είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι, εν πάση περιπτώσει, εμείς, οι Έλληνες, όπως το έχουμε ιστορικώς αποδείξει με αμάχητα τεκμήρια, θα υπερασπισθούμε μέχρι κεραίας το διεθνές δίκαιο και τα εξ αυτού απορρέοντα δικαιώματά μας, και για δικό μας λογαριασμό αλλά και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ.Παυλόπουλος είχε επίσης, όπως γνωστοποιήθηκε, τηλεφωνική επικοινωνία με τους γονείς  των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, στους οποίους εξέφρασε  την υπερηφάνεια των Ελλήνων για το υψηλό τους φρόνημα και τους διαβεβαίωσε πως γίνεται ό,τι επιβάλλεται για να επιστρέψουν, το συντομότερο δυνατό, στην Ελλάδα. Στο χθεσινό επίσημο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διεμήνυσε στην Τουρκία ότι «η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει και να σεβασθεί ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση ευνοούν την ευρωπαϊκή της προοπτική, πλην όμως έχουν και την θέληση αλλά και την δύναμη να υπερασπισθούν, αμέσως και αποτελεσματικώς, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία τους»..

Αλέξης Τσίπρας

Η Τουρκία οφείλει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμά του από τα Ψαρά όπου βρέθηκε για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την Άγκυρα να κατανοήσει ότι στον 21ο αιώνα την ευημερία και την πρόοδο δεν τη διασφαλίζουν οι προκλήσεις και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν επιτρέπει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλότητα».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία.

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους ότι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να επιστρέψουν οι δύο αξιωματικοί μας, το συντομότερο στην πατρίδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης από την Ορεστιάδα, όπου μετέβη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι θεώρησε καθήκον του να βρεθεί ακριτική Ορεστιάδα, τόπο καταγωγής και κατοικίας ενός εκ των δύο αξιωματικών μας, που κρατούνται ακόμα σε τούρκικες φυλακές και μετά την παρέλαση συναντήθηκε με τους γονείς των δυο κρατούμενων στρατιωτικών κεκλεισμένων των θυρών στο δημαρχείο της πόλης. Για τη συνάντηση αυτήε ίχε ζητήσει να μην υπάρχουν κάμερες και φωτογράφοι και σύμφωνα με πληροφορίες τους διαβεβαίωσε ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατό τα παιδιά τους στην Ελλάδα και στα σπίτια τους.

Πάνος Καμμένος

«Όποιος αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όσοι σκέφονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες να θυμούνται το 1821 και το πως μια ψυχή, πως ο ελληνικός λαός ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε και συνέτριψε την αυτοκρατορία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο κ.Καμμένος ζήτησε,ε πίσης, την έμπρακτη βοήθεια των συμμάχων της χώρας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που βρίσκονται φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

Απόστολος Τζιτζικώστας

Την ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών και λύσης στην ονομασία των Σκοπίων χωρίς τη χρήση του όρου «Μακεδονία» τόνισε ο Περιφεειάρχης Κεντρικής Μακεοδνίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου μετά το τέλος της μαθητικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

«Διπλός ο χαρακτήρας της 25ης Μαρτίου, εθνικός και θρησκευτικός. Διπλό και το σημερινό μήνυμα, άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας, λύση στην ονομασία των Σκοπίων, χωρίς τον όρο Μακεδονία μέσα. Δεν είναι αίτημα, είναι υποχρέωση μας απέναντι στην πατρίδα και στην ιστορία του έθνους.Για να τα πετύχουμε όλα αυτά, απαιτείται ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε σχετικά.

 

LEAVE A REPLY