Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

494
SHARE
Αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σε επαφή με το υγρό στοιχείο του Θερμαϊκού και με θέα τον πορφυρό ορίζοντα της Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες θεατές θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να ονειροπολήσουν, χάρη στη γοητεία της μουσικής. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Μέγαρο Μουσικής διαμορφώνει την κεντρική πλατεία του, που ενώνει τα επιβλητικά κτήρια Μ1 και Μ2, σε χώρο υπαίθριων εκδηλώσεων και προτείνει μοναδικές αισθητικές εμπειρίες με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Η αρχή γίνεται τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., με τη διοργάνωση συναυλίας αφιερωμένης στο Σταύρο Κουγιουμτζή (1932 – 2005). Δύο καταξιωμένοι συνεργάτες του εμβληματικού συνθέτη και στιχουργού του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, ο Ανδρέας Καρακότας και ο Θανάσης Μπιλιλής, θα ερμηνεύσουν 30 γνωστές, αγαπημένες και επιλεγμένες συνθέσεις του, προσαρμοσμένες για φωνή και πιάνο.

Συνοδευόμενοι από τη νεότερη κόρη του, τη Μαρία Κουγιουμτζή (τραγούδι), οι δύο καλλιτέχνες θα αναδείξουν με τις ερμηνείες τους τη λυρική όψη του έργου του συνθέτη. Αυτή η πλευρά της συνεισφοράς του Σταυρού Κουγιουμτζή στην ελληνική μουσική ιστορία καταλαμβάνει αξιοσημείωτο αριθμό τραγουδιών, που διακρίνονται για την ευαισθησία τους, τη συναισθηματική ευγένειά τους και τη μουσική οικονομία τους. Τραγούδια, όπως τα «Κάπου νυχτώνει», «Αχ, περιστέρι μου», «Ντύλαν Τόμας», «Ο ουρανός», «Δίψασα στην πόρτα σου για αγάπη» και «Μη μου θυμώνεις, μάτια μου», αποκαλύπτουν την ιδιαιτερότητα ενός δημιουργού – εργάτη της τέχνης, που ήξερε με δωρική και ευθύβολη απλότητα να φιλοτεχνεί συνθέσεις, ικανές να εκφράσουν, αλλά και να διεγείρουν ειλικρινή και βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα.

LEAVE A REPLY