Saturday , 5 October 2024

Αρκεί η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 300 ευρώ, μέσα σε εννιά χρόνια;

Του Γ.Κατσιάνη

Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Δηλαδή, την επόμενη τριετία, ο κατώτατος μισθός στις αποδοχές εκατομμυρίων εργαζομένων που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί κατά 120 ευρώ τον μήνα.

Αν θελήσει κανείς να επιχειρήσει μια αναγωγή των δεδομένων στο παρελθόν, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, θα διαπιστώσει ότι το διάστημα 2019-2024, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 650 στα 830 ευρώ (+180 ευρώ) ενώ μέχρι το 2027, η αναπροσαρμογή θα είναι 300 ευρώ/μήνα, όπερ σημαίνει αύξηση κατά 45% ή μεσοσταθμική αύξηση 33,3 ευρώ/έτος.

Αγοραστική δύναμη

Παρά την σημαντική αύξηση που καταγράφεται στον κατώτατο μισθό και τα επιδόματα, τα τελευταία χρόνια, η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα (1.031 μονάδες) βρίσκεται στην χαμηλότερη θέση των χωρών της Ε.Ε., ξεπερνώντας μόνο την Μάλτα (1.029 μονάδες).

Ρυθμός ανάπτυξης και ακρίβεια

Την ίδια ώρα, ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που καταγράφει η χώρα (2,3% του ΑΕΠ, το β’ τρίμηνο του 2024) είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης και όχι των επενδύσεων “που παραμένουν οι χαμηλότερες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλη την Ε.Ε.”, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ).

Επιπλέον, την τριετία 2021-2023, περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα ανταπεξήλθαν με πολύ μεγάλη δυσκολία στις δαπάνες για την κάλυψη των βασικών του αναγκών.

“Το 2023 το ωριαίο εισόδημα το οποίο δημιούργησε η ελληνική οικονομία, που αποτελεί και έναν δείκτη παραγωγικότητας, είχε τη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην ΕΕ”, σημειώνεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ ενώ επισημαίνεται ότι πέρυσι “το 21,8% των ανηλίκων και το 18,3% των ενηλίκων βρίσκονταν σε κίνδυνο φτώχειας”.

Συνεπώς, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της κυβέρνησης περί (δήθεν) ανάπτυξης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *