Saturday , 20 April 2024

Α. Ξενόφος: Το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει και γυρίζει σελίδα η χώρα

Η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς σταδιακά «γυρίζει» σελίδα η χώρα. Αυτό ήταν ένας κοινός παρονομαστής όσων ανέφεραν κορυφαίοι επιχειρηματικοί παράγοντες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, μιλώντας σε συζήτηση με θέμα Ελλάδα: «Ιστορίες επιτυχίας (success stories) και προοπτικές», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων, με τίτλο: «Το Όραμα της Ευρώπης», που πραγματοποιείται στην Αθήνα και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα, Παρασκευή.

«Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι μια από τις βασικές προκλήσεις της κυβέρνησης και όλων μας. Το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλάζει, η χώρα γυρίζει σελίδα. Βλέπουμε για παράδειγμα τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους να αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα τα θέματα των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος, ΤΑΙΠΕΔ, συμπληρώνοντας ότι και στο πρόγραμμα της νέας χρονιάς το Ταμείο στοχεύει σε ιδιωτικοποιήσεις – ρεκόρ. «Φέτος το πρόγραμμα ανήλθε στο ύψος ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ και το 2020 θα επαναλάβουμε ίδια επιτυχία» τόνισε.

Νέο Robinson Club στην Κρήτη

Ο Thomas Ellerbeck, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ομίλου, TUI αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην οικονομία τονίζοντας ότι «ο τουρισμός τα τελευταία δύσκολα χρόνια ήταν ο μοναδικός τομέας που διατηρήθηκε και αναπτύχθηκε», όπως και στον όμιλο επισημαίνοντας ότι «λειτουργεί περισσότερα από 40 ξενοδοχεία, έχοντας συνάψει σημαντικές συμφωνίες με τρίτους ομίλους. Το 2020 στο νέο Robinson Club που ανοίγει στην Κρήτη, 1.700 νέοι εργαζόμενοι θα βρουν δουλειά», πρόσθεσε. Έδωσε επίσης έμφαση στις δράσεις της TUI για τη στήριξη του αποτυπώματός της στην τοπική οικονομία και ειδικότερα στην TUI Care Foundation, ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στα τοπικά προϊόντα της Κρήτης. Τέλος, στάθηκε και στο πρόγραμμα της Διττής Εκπαίδευσης DUAL Hellas του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο η TUI Care Foundation, υποστηρίζει, δίνοντας 20 υποτροφίες σε νέους και νέες.

Η Fraport

Ο Alexander Zinell, CEO της FRAPORT σημείωσε ότι πιστεύει στην Ελλάδα ως τόπο επενδύσεων, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε αρχικά η Fraport στη χώρα, επισημαίνοντας ότι παρέλαβε 14 αεροδρόμια που για δεκαετίες είχαν ξεχαστεί οργανωτικά και λειτουργικά και τόνισε ότι ο όμιλος δίνει προστιθέμενη αξία στη χώρα. «Έχουμε προσλάβει 700 υπαλλήλους, ιδρύσαμε την εταιρία από το μηδέν. Κατά 99,5% είμαστε ελληνική επιχείρηση, καθώς μόνο τέσσερις από τους 700 εργαζόμενους δεν είναι Έλληνες» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Έχουμε ολοκληρώσει το 2/3 του επενδυτικού μας προγράμματος μέσα σε λιγότερα από δυο χρόνια.»

Πετυχημένα μοντέλα εξωστρέφειας

Ο Χριστιανός Χατζημηνάς, Πρόεδρος, EFA Group & Αντιπρόεδρος, Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (EENE), μιλώντας στο συνέδριο, προέτρεψε τις επιχειρήσεις της χώρας να εστιάσουν την εξωστρέφειά τους σε τρεις μεγάλες αγορές και ειδικότερα στη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και υπογράμμισε τα εξής: «Πρέπει να έχουμε και μια αντίστροφη επενδυτική πορεία. Πρέπει να συνεπενδύσουν οι γερμανικές εταιρίες με ελληνικές που θέλουν να επεκταθούν στη Γερμανία. Τα μοντέλα, ΦΑΓΕ, Chipita και TITAN είναι κατά τη γνώμη μου πολύ επιτυχημένα. Αυτό ακολουθήσαμε κι εμείς. Εξαιτίας και της συνεργασίας και της μεταφοράς κουλτούρας με τη Γερμανία καταφέραμε να γίνουμε ηγέτιδα δύναμη στο χώρο μας.»

Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων μεταδίδονται ζωντανά μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου: https://www.europakonferenz.ahk.de/gr/

(Στη φωτογραφία οι ομιλητές του πάνελ Ελλάδα: success stories)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *