Α.Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: “Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει”- Τι είπε...

Α.Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: “Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει”- Τι είπε για ΠΓΔΜ, Νέους Αγρότες, ΕΒΖ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΕΥΑΘ

614
SHARE

Μηνύματα αισιοδοξίας για την οικονομία και για την αναπτυξιακή προοπτική ειδικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο 13ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία άρχισε με μεγάλη καθυστέρηση σε σύγκριση με τον αρχικό προγραμματισμό και πλαισιώθηκε πριν την έναρξή της από επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών του ΠΑΜΕ και δυνάμεων των ΜΑΤ έξω από το ξενοδοχείο (Grand Hotel Palace), όπου διεξαγόταν το συνέδριο.

Σήμερα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, γιατί η οικονομία πιάνει τους στόχους και η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, σε συνδυασμό με τις διεργασίες για την ελάφρυνση του χρέους, θα ανοίξουν τον δρόμο για μια οριστική και καθαρή έξοδο από την περιπέτεια των Μνημονίων. «Ο δρόμος από εδώ και πέρα ανοίγει. Το 2018 θα είναι καλύτερο από το 2017 και το 2019 ακόμα καλύτερο από το 2018. Σε επίπεδα ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και αξιοπιστίας της οικονομίας και της χώρας», πρόσθεσε.

Βασικό εργαλείο για την επόμενη μέρα, πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, αποτελεί η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες.

  • Ο πρώτος είναι η δημοσιονομική και η μακροοικονομική σταθερότητα.
  • Ο δεύτερος πυλώνας είναι η στήριξη της εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αναβάθμιση και διεύρυνση του κοινωνικού κράτους.
  • Ο τρίτος πυλώνας είναι η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Διαφθορά: Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω για κανέναν

Αναφορικά με τις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης που, όπως είπε, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως “πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση”. Αυτό το παρελθόν των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας, τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας παράλληλα ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο και για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση». και πρόσθεσε ότι “δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη η οποία απερίσπαστη θα πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται”.

ΠΓΔΜ

Σχολιάζοντας την ριζχική αντίθεση που εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κεντρθκής Μακεοδνίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με τη στάση της Κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια ο πρωθυπουγός τόνισε ότι μόνο οφέλη έχει να αποκομίσει η Κεντρική Μακεοδνία και η Θεσσαλονίκη από μια συμφωνία με τους βόρειους γείτονες, πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να πετύχουμε οποιαδήποτε λύση. «Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά», επεσήμανε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως για το ζήτημα αυτό ο πήχης έχει μπει ψηλά «όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί ετσι θεωρούμε σωστό», προσθέτοντας πως για αυτό τον λόγο έχει μπει ως προϋπόθεση και η αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος, ώστε η λύση να μην καταρρεύσει πολύ σύντομα, “γιατί εμείς στα κρίσιμα εθνικά θέματα δε κινούμαστε με κριτήριο το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος αλλά με κριτήριο το εθνικό όφελος”.

Ένταξη όλων των επιλαχόντων στο πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών

“Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και όλης της χώρας, είναι επιλογή αποφασιστικού χαρακτήρα”, είπε ο κ.Τσίπρας και ανακοίνωσε ότι στο μέτρο της εγκατάστασης νέων αγροτών, πρόκειται να ενταχθούν όλοι οι επιλαχόντες, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Αυτό για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημαίνει ότι πέρα από τους περίπου 2300 που έχουν ήδη ενταχθεί, θα μπουν στο Πρόγραμμα περίπου άλλοι 1200.

ΕΒΖ

Αναφερθείς στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, σημείωσε ότι “βρισκόμαστε σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή με όρους όμως που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησης”. Ανεξάρτητα όμως από την πορεία αυτής της διαπραγμάτευσης, διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι σε κάθε περίπτωση  α αποζημιωθούν άμεσα για το προϊόν που παρέδωσαν και θα ενισχυθούν και με τα ποσά που είναι αναγκαία για να καλλιεργήσουν και για την επόμενη χρονιά τα χωράφια τους.

Ελληνικός Χρυσός 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της “Ελληνικός Χρυσός”, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον μέχρι τέλους και κατέστησε σαφές ότι θα επιμείνει στην απαρέγκλιτη και σχολαστική τήρηση των περιβαλλοντικών κανόνων για το σύνολο των δραστηριοτήτων της εξόρυξης.

ΕΥΑΘ

Για το 24% της ΕΥΑΘ   που παραμένει στο ΤΑΙΠΕΔ ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναζητούνται λύσεις που δεν σχετίζονται απαραιτήτως με στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό, αλλά με την παραχώρηση ποσοστών σε δήμους ή διαδημοτικές επιχειρήσεις και ο νέος Καλλικράτης  θα  δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς αλλά και σε κοινωνικούς φορείς, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Επιμελητήρια να επενδύουν σε τέτοιες επιχειρήσεις. Ανακοίνωσε επίσης ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση η Κυβέρνηση θα κατοχυρώσει και συνταγματικά ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπορικό προϊόν.

Ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης  

Μεγάλο στοίχημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ενοποίηση και αναγέννηση της παραλιακής ζώνης, “μια παρέμβαση, με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του”. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από το Ταμείο Εθνικής ‘Αμυνας, έχει επίσης ληφθεί απόφαση για την αξιοποίηση  έκτασης στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το σχέδιο ανακατασκευής του γηπέδου του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, είπε, εξετάζονται ήδη θετικά περαιτέρω αιτήματα του συλλόγου από το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Επέκταση του Μετρό δυτικά

Το θέμα του Μετρό της Θεσσαλονίκης παύει να είναι ανέκδοτο, τόνισε κ.Τσίπρας και τόνισε ότι το 2019 τελειώνει η βασική Γραμμή και λίγους μήνες μετά  η επέκταση για Καλαμαριά, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά το Πάσχα, “θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τους σταθμούς, που είναι έτοιμοι πλέον, ώστε να μπορεί ο κόσμος της Θεσσαλονίκης να τους επισκέπτεται”. Πρόσθεσε ότι το έργο έγινε με κάθε φροντίδα για τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα που αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια των εργασιών. Υπογράμμισε ότι όμως το σημαντικότερο είναι ότι σήμερα ο υπουργός Υποδομών  έδωσε τις τελικές θέσεις των σταθμών για διαβούλευση και ξεκινούν τους επόμενους μήνες οι πρόδρομες εργασίες για την επέκταση του Μετρό προς τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Αθήνας

Ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε, επίσης, ότι ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2018 ο κεντρικός σιδηροδρομικός άξονας της χώρας, συνδέοντας την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη μόλις σε 3 ώρες και 20 λεπτά. Πρόσθεσε ότι τον Οκτώβριο του 2018 θα ολοκληρωθεί η νέα γραμμή της διαδρομής Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, καθιστώντας τον άξονα αυτό πλήρως ηλεκτροκινούμενο από τον Πειραιά έως τα σύνορα με την πΓΔΜ και από εκεί, έως την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Στρυμώνας-Προμαχώνας, έως το 2022 δημιουργείται ο δεύτερος κάθετος σιδηροδρομικός άξονας προς Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

 

LEAVE A REPLY