Α.Τσίπρας: Το 2021 μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων σε...

Α.Τσίπρας: Το 2021 μείωση του ΦΠΑ, σταδιακή μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων σε βάθος 4ετίας-Άμεσες παροχές για επαγγελματίες και χαμηλά εισοδήματα

781
SHARE

Με “σημαία” το μήνυμα “μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν”, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην 83η ΔΕΘ προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας εξήγγειλε μια σειρά παροχών,  άλλων άμεσων – όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ για χαμηλές περιουσίες – και άλλων σε βάθος τριετίας ή τετραετίας, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων αντίστοιχα. Η απόφαση για το αν θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα, όπως έγινε σαφές, αναβάλλεται για το τέλος του έτους.

Ο κ.Τσίπρας έσπευσε να τονίσει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές της από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες και “έτσι, μπορούμε, πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος, για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν”.

Μέχρι το τέλος του έτους, όπως ανακοίνωσε ο κ.Τσίπρας, θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι τέλος του έτους, επίσης, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα φτάσει έως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει “πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα”.

Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3%. Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες. Επιπλέον λαμβάνοντας πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Μια παρέμβαση, που σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα  θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους.

Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται επίσης η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Η Κυβέρνηση προχωρά επίσης από 1/1/19, σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

Επίσης προχωρά σε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχυθεί και να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως και σε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

Από 1/1/19 η Κυβέρνηση προχωρά στην κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις, καθώς και στην επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Τέλος από 1/1/21 σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα ισχύσει αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

Παράλληλα, ο κ.Τσίπρας  επεσήμανε ότι αποτελεί  δέσμευση της κυβέρνησης η αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019, μετά από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

LEAVE A REPLY