Α.Τσίπρας: “Χρίσμα” στον Μπουτάρη-“Πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε” στην ΠΓΔΜ-Εκλογές το...

Α.Τσίπρας: “Χρίσμα” στον Μπουτάρη-“Πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε” στην ΠΓΔΜ-Εκλογές το φθινόπωρο του 2019

617
SHARE

Στο τέλος της θητείας της Κυβέρνησης, το φθινόπωρο του 2019, θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, δήλωσε νωρίτερα σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονικης, Γιάννη Μπουτάρη, στον οποίο έδωσε επί της ουσίας το «χρίσμα» για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

“Η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019. Θεσμικά έχουμε ήδη πάρει την απόφαση να απεμπλακούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Από εκεί και πέρα γνωρίζετε ότι η θητεία της παρούσας κυβέρνησης ολοκληρώνεται το φθινόπωρο του 2019″, ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Τρία χρόνια τώρα παλεύουμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Με το που θα βγει η χώρα από τα μνημόνια θα έχουμε μπροστά μας ως κυβέρνηση άλλον έναν χρόνο με βάση τη θητεία μας, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα έργο, το οποίο δεν θα είναι στο πλαίσιο των συμφωνιών μας με τους εταίρους και της στενής πειθαρχίας και επιτροπείας, αλλά θα είναι οι δικές μας αποφάσεις. Θα έπρεπε να ήμουν ανόητος για να μην επιθυμώ να το ζήσω και αυτό. Να είμαι πρωθυπουργός μιας χώρας που θα αποφασίζει μόνη της και όχι κάτω από την αυστηρή επιτροπεία. Τώρα γιατί διαρκώς δυνάμεις της αντιπολίτευσης επιμένουν σε αυτό, είναι προφανές γιατί επιμένουν: διότι ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Γνωρίζουν ότι αν αυτό συμβεί θα υποστούν, κατά πάσα πιθανότητα, μια ήττα δεινή και στις επόμενες εκλογές γι αυτό θέλουν να μην προλάβει αυτή η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά να διαχειριστούμε τη χώρα σε καθεστώς ελευθερίας και μη μνημονιακής επιτροπείας”.

Για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο κ.Τσίπρας δήλωσε ότι «πάμε να πάρουμε, όχι να δώσουμε». “Βρισκόμαστε – προσθεσε – σε μια διαπραγμάτευση που είναι ευαίσθητη, είναι κρίσιμη, έχουν γίνει βήματα μπροστά. Εμείς προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση και μιας και βρίσκομαι εδώ στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία να το πω κι αυτό, διότι ακούω ορισμένους, οι οποίοι λένε μην παραδώσετε… Εδώ εμείς επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι, όχι να παραδώσουμε κάτι, το οποίο εδώ και 70 χρόνια έχει παραδωθεί από άλλους, όχι από εμάς. Οι βόρειοι γείτονές μας εδώ και πάνω από 70 χρόνια έχουν μια κρατική οντότητα, είτε στα πλαίσια της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, είτε ως αυτόνομο κράτος αργότερα, μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, που λέγονται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα, το οποίο χωρίς κανέναν άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και στη βαριά πολιτισμική κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω. Δεν είναι εύκολο. Κάποιοι ανόητοι λένε πάτε να δώσετε. Πάμε να πάρουμε, δεν πάμε να δώσουμε. Και πάμε να συμφωνήσουμε και με τους γείτονές μας που βεβαίως -αυτό είναι το οξύμωρο- έχουν μια κρατική οντότητα που επί 70 χρόνια λέγεται Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο και την ιστορική αυτή διαδρομή. Έχουν ρίζες σλάβικες και αλβανικές και το παραδέχονται οι άνθρωποι. Άρα, λοιπόν, το να κερδίσουμε έναν προσδιορισμό μπροστά από το όνομα Μακεδονία είναι μια μεγάλη νίκη κι ακόμα μεγαλύτερη να συμφωνήσουμε ότι άλλο πράγμα η δική μας Μακεδονία που έρχεται από τη μακρά παράδοση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και άλλο η δική τους παράδοση και το δικό τους πολιτισμικό πρόσημο. Δεν το αγνοούμε, δεν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει, θεωρούμε όμως ότι είναι δύο διαφορετικά πράγματα και θεωρούμε ότι είναι καιρός να συνυπάρχουμε, να συνεργαζόμαστε και να ζούμε ειρηνικά προς όφελος της περιοχής μας”.

«Χρίσμα» στον Γιάννη Μπουτάρη

Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στην πλατεία του Λευκού Πύργου, στη διάρκεια εκδήλωσης στη μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στάση του δημάρχου έχει γίνει σύμβολο και ότι μπορεί να λένε κάποιοι ότι η επίθεση ήταν τυχαία και αυθόρμητη, όμως ήταν οργανωμένη. Περαιτέρω απηύθυνε το μήνυμα ότι «η Θεσσαλονίκη πρέπει να μείνει δημοκρατική” και ότι ο ίδιος ενθάρρυνε τον Γιάννη Μπουτάρη “να ηγηθεί ενός δημοκρατικού προοδευτικού μετώπου”.

Κατά τον κ.Τσίπρα, επίσης, “η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που έχει μια μακρά παράδοση, έχει μια μακρά παράδοση αγώνων και υπεράσπισης της δημοκρατίας αλλά έχει και μια μακρά παράδοση ενός μαύρου μετώπου -παλαιότερα το αποκαλούσαμε παρακράτος- ενός μετώπου εθνικισμού, ρατσισμού, μισαλλοδοξίας. Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι ένας δήμαρχος που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια τη δημαρχία μιας πόλης που ήταν βυθισμένη στη διαφθορά, στα σκάνδαλα, στα χρέη. Μπορεί να διαφωνεί κανείς μαζί του, πολιτικά, σε πολλά πράγματα αλλά πρέπει να του πιστώσουμε ότι κατάφερε να έχει σήμερα μια πόλη που παλεύει να λύσει τα προβλήματά της, μια πόλη ανοιχτή, μια πόλη δημοκρατική” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

LEAVE A REPLY