Α.Χαρίτσης: Νέο ”σχήμα” και ”στρατηγικές συνεργασίες” με το εξωτερικό για την ΕΒΖ

Α.Χαρίτσης: Νέο ”σχήμα” και ”στρατηγικές συνεργασίες” με το εξωτερικό για την ΕΒΖ

579
SHARE
Proin stelexoi tis EVZ katigorountai gia diaxeiristikes kai oikonomikes atasthalies

Για αναζήτηση του κατάλληλου “σχήματος” και ενδεχόμενες “στρατηγικές συνεργασίες με αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού, έτσι ώστε να εισρεύσει και νέα ρευστότητα στην επιχείρηση και να μπορέσει αυτή να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί” έκανε λόγο με νεότερες σημερινές του δηλώσεις (στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 Fm”) για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Κατά τον κ.Χαρίτση, επίσης, “μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχει γίνει μία πολύ σημαντική προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, για να σταθεί στα πόδια της η βιομηχανία. Στις αρχές του 2015 κανένα από τα εργοστάσια της ΕΒΖ δεν λειτουργούσε. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλα δύο στη Σερβία. Οι παραγωγοί αγρότες ήταν για δύο καλλιεργητικές περιόδους απλήρωτοι. Τώρα γίνεται μία συστηματική προσπάθεια, σε συνεργασία και με την πιστώτρια τράπεζα, για την πλήρη εξόφλησή τους, εγκαίρως, για να ξεκινήσει και η νέα περίοδος. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν πολύ σημαντικά προβλήματα”.

Απορίας άξιον, ωστόσο, είναι πώς και γιατί ο κ.Χαρίτσης αναφέρει ότι στις αρχές του 2015 δε λειτουργούσε κανένα από τα εργοστάσια της ΕΒΖ, καθώς το 2014 σταμάτησε η λειτουργία του εργοστασίου των Σερρών και της Ορεστιάδας (το λουκέτο στο εργοστάσιο της Λάρισας είχε προηγηθεί προ πολλού), το εργοστάσιο της Ορεστιάδας στη συνέχεια ξαναλειτούργησε, ενώ το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας δεν έχει διακόψει ουσιαστικά ποτέ τη λειτουργία του. Η επεξεργασία των τεύτλων εξάλλου για την παραγωγή της ζάχαρης είναι γνωστό ότι γίνεται στα εργοστάσια ανέκαθεν το φθινόπωρο και όχι στις αρχές κάθε χρονιάς.

Περαιτέρω, ο κ.Χαρίτσης έσπευσε να επισημάνει ότι η περίπτωση της ΕΒΖ “συμπυκνώνει πολλά από τα προβλήματα του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο κυριάρχησε στη χώρα για δεκαετίες –και πριν από την κρίση», ενώ «πρόκειται για μία επιχείρηση, η οποία είχε διεθνή παρουσία τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς αυτό το οποίο επικράτησε για πολλά χρόνια ήταν η χρησιμοποίηση, η εκμετάλλευση αυτής της πολύ σημαντικής βιομηχανίας για μικροκομματικούς σκοπούς και για λόγους, οι οποίοι δεν συνδέονται με την παραγωγική της δραστηριότητα”.

LEAVE A REPLY