“Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”: Μειώνεται η απαισιοδοξία των καταναλωτών – Οριακή βελτίωση και των...

“Βαρόμετρο ΕΒΕΘ”: Μειώνεται η απαισιοδοξία των καταναλωτών – Οριακή βελτίωση και των επιχειρηματικών προσδοκιών

369
SHARE

Οριακή μόνο βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρηματιών σε βιομηχανία, υπηρεσίες, λιανεμπόριο και κατασκευές, οι οποίες παραμένουν σε έντονα αρνητικό επίπεδο και μικρή μείωση της απαισιοδοξίας των καταναλωτών καταγράφει η νέα έρευνα «Βαρόμετρο» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).

Στη Βιομηχανία υπάρχει πολύ μικρότερη – σε σχέση με τον Μάρτιο 201 – πτώση της παραγωγής (-4 από -18) κατά το τελευταίο εξάμηνο. Αντίστοιχη πορεία βελτίωσης ακολουθεί ο σχετικός δείκτης και σε εθνικό επίπεδο, ο οποίος είναι πλέον σαφώς θετικός (+23 από +3). Οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της παραγωγής στο άμεσο μέλλον αναφορικά με το νομό Θεσσαλονίκης, ταυτίζονται με τις αισιόδοξες προβλέψεις που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο. Επίσης, πραγματοποιείται σχετικά ικανοποιητικά η διαχείριση των αποθεμάτων και της  παραγωγικής δυναμικότητας των βιομηχανιών και αποτυπώνεται μικρή αισιοδοξία για το μέλλον σε σχέση με το επίπεδο των εξαγωγών, σταθερή σε σχέση με τον «Μάρτιο 2017». Παράλληλα, αναμένεται σχετική σταθερότητα ως μικρή μείωση των τιμών για το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ εμφανίζεται ουδέτερη πρόβλεψη για την εκτίμηση της απασχόλησης στο επόμενο διάστημα.

Αρνητικό, αλλά σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τον Μάρτιο 2017, εμφανίζεται το κλίμα μεταξύ των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στο νομό Θεσσαλονίκης, ενώ σε αρνητικό επίπεδο παραμένει ο «Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών για το Λιανικό Εμπόριο» στο νομό Θεσσαλονίκης και με μικρή ανάκαμψη σε σχέση με τον «Μάρτιο 2017». Ιδιαίτερη ανάκαμψη (-37 από -62) καταγράφεται αναφορικά με την εξέλιξη των πωλήσεων κατά το προηγούμενο 6μηνο, σε σχέση με τον Μάρτιο 2017, καθώς και ήπια αρνητική εκτίμηση για την εξέλιξη των πωλήσεων για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων οι καταναλωτές αναφέρουν:

-Τάσεις σταθεροποίησης της οικονομική τους κατάστασης το διάστημα που προηγήθηκε με σημαντική μείωση (σε σχέση με τον Μάρτιο 2017) της απαισιοδοξίας για την περαιτέρω εξέλιξή της, καθώς η πλειοψηφία πλέον προβλέπει σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασής τους κατά το επόμενο 12μηνο.

-Σημαντική βελτίωση των απόψεων για την οικονομική κατάσταση της χώρας κατά το τελευταίο έτος και σημαντική μείωση της απαισιοδοξίας για το μέλλον. Συγκεκριμένα, σε τοπικό επίπεδο, ο δείκτης αναφοράς της οικονομικής κατάστασης της χώρας κατά το τελευταίο έτος, αλλά και ο αντίστοιχος των εκτιμήσεων για το έτος που έπεται, βελτιώθηκαν, σε σχέση με τον Μάρτιο 2017,  κατά 22 μονάδες.

Οι αναλυτές της Palmos Analysis αποδίδουν τη βελτίωση που καταγράφεται, στην απουσία πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων για το τρέχον έτος, ως συνέπεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, καθώς και στις προβλέψεις για θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης της εθνικής οικονομίας. Η έρευνα διεξήχθη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου 2017 σε δείγμα 800 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους και 700 καταναλωτών, στο νομό Θεσσαλονίκης, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε συνεργασία με την εταιρία Palmos Analysis.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY