Friday , 29 March 2024

«Βαρύ» το τίμημα για την εστίαση σε περίπτωση τοπικού lockdown-Πόσο κόστισε στην ελληνική οικονομία το γενικό lockdown;

Του Γ. Κατσιάνη

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, το τελευταίο διάστημα και το ενδεχόμενο lockdown, ξυπνάει και πάλι τον «εφιάλτη» της οικονομικής δυσπραγίας για χιλιάδες επαγγελματίες της εστίασης.

Όπως τονίζουν παράγοντες της εστίασης, κατά τη διάρκεια του εαρινού, γενικού lockdown, ο τζίρος μειώθηκε κατά 80%-90% για τρεις μήνες, με τις μικρότερες απώλειες να καταγράφουν όσα καταστήματα παρείχαν υπηρεσίες κατ’ οίκον διανομής (delivery).

«Ακόμα και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας, για παράδειγμα κατά δύο ώρες, συνεπάγεται τεράστια ζημία για τα καταστήματα μας και ιδίως για τα καφέ και τα μπαρ», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Του λόγου το αληθές για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κλάδος, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όπου το β’  τρίμηνο του 2020 (592,7 εκατ. ευρώ), καταγράφηκε μείωση 59%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (1,446 δισ. ευρώ).

Γιατί τοπικό και όχι γενικό lockdown;

Παρά τις εισηγήσεις των υγειονομικών παραγόντων για την ανάγκη εφαρμογής ενός νέου γενικού lockdown, ως μέτρου ανάσχεσης των αυξανόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.  

Αν λάβει κανείς υπόψη του την άποψη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα ότι το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown επιβαρύνει κατά 2,5%-3% το ΑΕΠ της κάθε χώρας, γίνεται αντιληπτό πως οι απώλειες για την εγχώρια οικονομία, το διάστημα Μαρτίου-Μαΐου, έφτασαν τα 13-16,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται, δηλαδή για το κόστος του 50%-60% της ετήσιας δαπάνης για την καταβολή 4,3 εκατ. συντάξεων, κύριων και επικουρικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *