Βαφτιστικός σταυρός για κορίτσι από το Kosmima24.gr

Βαφτιστικός σταυρός για κορίτσι από το Kosmima24.gr

439
SHARE

Δίνουν και παίρνουν τα ελληνικά έθιμα για τη βάφτιση! Δεν θα μπορούσε, εξάλλου, να είναι αλλιώς για μια χώρα όπως η Ελλάδα με τόσο έντονη λαογραφική παράδοση και τόσο πλούσιο λαϊκό πολιτισμό από περιοχή σε περιοχή. Πολλά από τα έθιμα διατηρούνται μέχρι και σήμερα και παρότι φυσικά έχουν υποστεί κάποιες τροποποιήσεις με το πέρασμα των χρόνων, παραμένουν εντυπωσιακά!

Ένα πασίγνωστο ποντιακό έθιμο που κρατά ακόμα στις μέρες μας σε βαπτίσεις ή και γάμους, είναι αυτό με την κοσάρα, που στην ουσία είναι μια κότα βραστή και συνήθως στολισμένη με ρούχα! Μετά το μυστήριο και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης της βάπτισης, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε γυναίκα προσπαθεί να «πουλήσει» τη βραστή κοσάρα στον νονό. Γύρω του χορεύουν οι καλεσμένοι και συμμετέχουν στα παζάρια, προσπαθώντας να αυξήσουν την τιμή. Παλαιότερα, το στόλισμα της κοσάρας γινόταν μόνο με παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, αλλά πλέον ακολουθείται κάποιο παιδικό ντύσιμο λόγω της περίστασης! Φυσικά, τα χρήματα που δίνει ο νονός για να «αγοράσει» την κοσάρα αποτελούν ένα ακόμα δώρο για το βρέφος! Στη βάπτιση της κόρης μιας αγαπημένης μου φίλης με καταγωγή από τον Πόντο, το γλέντι άναψε για τα καλά όταν ξεκίνησε το έθιμο! Και επειδή οι παραδόσεις για τους Πόντιους τηρούνται ευλαβικά, ο νονός χρειάστηκε… να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ολοκληρώσει το παζάρεμα! Χαλάλι, όμως, τέτοια χρήματα είναι που πιάνουν τόπο!

Ένα άλλο έθιμο, αυτή τη φορά από την Κρήτη, είναι η εξασφάλιση του σύντεκνου! Ο πατέρας του παιδιού πολύ πριν αυτό γεννηθεί, «έπιανε χέρι» με τον καλύτερό του φίλο, ώστε να βαφτίσει εκείνος το παιδί που περίμενε. Με αυτή τη χειραψία επιβεβαιωνόταν η άγραφη αλλά απαραβίαστη συμφωνία μεταξύ τους, η οποία υποχρέωνε τον υποψήφιο σύντεκνο να βαφτίσει το παιδί και συγχρόνως, τον πατέρα να μην το δώσει σε κανένα άλλο για βάφτισμα. Ο κλασικός σύντεκνος τότε είχε να φέρει στη βάφτιση τα «φιλιοτσίστικα» ρουχαλάκια του μωρού και μαζί με αυτά το μυρόπανο, το λιβάνι, τα κεριά της κολυμπήθρας και κυρίως, το λάδι.

Όταν μάλιστα το παιδί ήτανε κοριτσάκι, το λάδι της βάφτισης είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία, γιατί σήμαινε ότι ο ίδιος ο νονός είναι αυτός που θα το στεφανώσει όταν έρθει η ώρα. Από τη συνήθεια αυτή βγήκε το ρητό που λέει ότι «αφού ‘βαλε το έλαιος, να βάλει και το κλήμα». Αυτό σημαίνει ότι αυτός που έβαλε «το έλαιος», δηλαδή το βαφτιστικό λαδάκι στο κοριτσάκι, πρέπει να βάλει και «το κλήμα», δηλαδή το στεφάνι του γάμου.

Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες έθιμα που έχει κάθε περιοχή της Ελλάδας για να γιορτάζει το ιερό γεγονός της βάφτισης. Όταν μάλιστα το βαπτιζόμενο βρέφος είναι κοριτσάκι, οι οικογένειες έχουν ακόμα πιο ζεστή διάθεση, αφού αισθάνονται μεγαλύτερη την ανάγκη για προστατευτικότητα, ώστε να το κάνουν να νιώθει πριγκίπισσα. Στο kosmima24.gr το γνωρίζουμε καλά αυτό και σας προσφέρουμε μια μοναδική ευκαιρία να διαλέξετε το βαφτιστικό σταυρό για κοριτσάκι, ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα επιλογών που θα σας συναρπάσει. Ξεχωρίστε το σχέδιο και το είδος που σας ταιριάζει, ή ζητείστε μας να το τροποποιήσουμε όπως το ονειρεύεστε! Μπορούμε να το κάνουμε! Όλοι οι βαφτιστικοί μας σταυροί συνοδεύονται από τις απαραίτητες εγγυήσεις ποιότητας που απαιτούνται και αποστέλλονται, όπως και κάθε άλλη παραγγελία μας, εντελώς δωρεάν εκεί που επιθυμείτε. Στην επόμενη βάφτιση για κοριτσάκι, ξέρετε… kosmima24.gr!

LEAVE A REPLY