Βγαίνει «παγανιά» το νέο «ΣΔΟΕ»- Ποιες υποθέσεις αναλαμβάνει

Βγαίνει «παγανιά» το νέο «ΣΔΟΕ»- Ποιες υποθέσεις αναλαμβάνει

1912
SHARE
διαNEOsis: Πώς θα... νικήσουμε τους 5 «δράκους» που κρατούν φυλακισμένη την ελληνική οικονομία

Πιάνει δουλειά το «νέο ΣΔΟΕ» στο οποίο, σύμφωνα με τα όσα ψηφίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο για την τρίτη αξιολόγηση, μεταφέρονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εκατοντάδες μεγάλες φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες είχαν ήδη εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες. Το νέο σώμα, το οποίο συγκροτείται άμεσα, θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών και θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, έως το τέλος Απριλίου πρέπει να επιστραφούν στους εισαγγελείς όλες οι υποθέσεις ελέγχου τις οποίες οι ίδιοι είχαν αναθέσει κατά το παρελθόν στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ, και στοιβάζανταν μέχρι σήμερα στα «συρτάρια» του Κέντρο Επιχειρήσεων Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου, ή του Κέντρου Μεγάλων Επιχειρήσεων ή των εφοριών ή ακόμη και άλλων υπηρεσιών του ελεγκτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι υπηρεσίες αυτές, από το τέλος Φεβρουαρίου, παύουν να ασχολούνται με τις συγκεκριμένες υποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να αποστείλουν στην υπό σύσταση νέα Υπηρεσία Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ, ορίζει ότι οι υποθέσεις που μεταφέρονται στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές είναι αυτές που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής, οι οποίες υφίστανται την 28/02/2018 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (όπως ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ, Δ.Ο.Υ., ΥΕΔΔΕ, ΔΙΠΑΕΕ, Κεντρικές Υπηρεσίες, εξαιρουμένων των Τελωνειακών Υπηρεσιών και της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων). Παράλληλα:

Η ΑΑΔΕ διατηρεί κατ’ ανώτατο όριο εκκρεμείς εντολές ελέγχου 1.300 ΑΦΜ για τις χρήσεις που έχουν προτεραιοποιηθεί, των οποίων ο έλεγχος βρίσκεται σε τελικό στάδιο την 28/02/2018 ή που είναι προτεραιοποιημένες για έλεγχο από την ΑΑΔΕ κατά την ίδια ημερομηνία. Ως τελικό στάδιο ελέγχου νοείται:

α) η έκδοση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή

β) η έκδοση αιτήματος παροχής πληροφοριών του άρθρου 14 του ΚΦΔ. Ως προτεραιοποιημένες για έλεγχο υποθέσεις που διατηρεί η ΑΑΔΕ νοούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες που προτεραιοποιούνται κατόπιν ανάλυσης κινδύνου, με κριτήρια ίδια με αυτά των λοιπών υποθέσεων της ΑΑΔΕ.

Επίσης, σύμφωνα με την απόφαση, αρμόδια αρχή για τη λήψη και παραλαβή των υποθέσεων είναι o Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, εφόσον η εισαγγελική παραγγελία έχει εκδοθεί από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Στις λοιπές περιπτώσεις, οι υποθέσεις επιστρέφονται και παραλαμβάνονται αντίστοιχα από τις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές που έχουν εκδώσει τις σχετικές παραγγελίες, εντολές και αιτήματα.

ΝΑ σημειωθεί τέλος ότι για τις μεταφερόμενες υποθέσεις δεν θα διενεργείται καμία εργασία μετά την 28/02/2018 εκτός από τη διαδικασία συγκέντρωσης και διαβίβασης αυτών στις αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές Αρχές. Ως καταληκτική ημερομηνία στην οποία πρέπει να έχουν ολοκληρωθούν τα αναγραφόμενα στο άρθρο 4 ορίζεται η 30/04/2018.

LEAVE A REPLY