ΒΕΘ για αύξηση κατώτατου μισθού: Απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους

ΒΕΘ για αύξηση κατώτατου μισθού: Απαιτείται μείωση του μη μισθολογικού κόστους

380
SHARE

Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ, όμως -όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του- για να υλοποιηθεί, χωρίς παρενέργειες για τις επιχειρήσεις, απαιτείται η μείωση του μη μισθολογικού κόστους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Αναμφίβολα ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων έπρεπε να βελτιωθεί, ωστόσο η αύξηση του κατά 11% όπως ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, δημιουργεί προβληματισμό ειδικά στους μικρομεσαίους και μικρούς επιχειρηματίες, για το πώς θα τα καταφέρουν να αντεπεξέλθουν. Και αυτό γιατί καλούνται να καταβάλουν αυξήσεις από το ήδη περιορισμένο πορτοφόλι που διαθέτουν, το οποίο στερείται τραπεζικής χρηματοδότησης, επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση, αυξημένα εργοδοτικά κόστη και ασφαλιστικές εισφορές. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και τις αποδοχές όσων αµείβονται µε τον υποκατώτατο, καθώς και µια σειρά από επιδόµατα και αµοιβές, διαμορφώνοντας νέο τοπίο στις αποδοχές του ιδιωτικού τοµέα» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης (φωτογραφία) υπογραμμίζοντας πως το ύψος των μισθών πρέπει να συνδέεται με την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, την ανταγωνιστικότητα και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και όχι από τις επιθυμίες της εκάστοτε κυβέρνησης.

«Πάγια θέση μας είναι και παραμένει πως για τη βελτίωση των οικονομικού κλίματος, που αντικατοπτρίζεται στην καθημερινότητα επιχειρηματία και εργαζόμενου, απαιτούνται δομικές αλλαγές στη φορολογία και στις εισφορές που συνδέονται με την εργασία» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

LEAVE A REPLY