Saturday , 2 November 2024

Βουλή: Συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη είναι σήμερα για δεύτερη ημέρα στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Μαραθώνια η σημερινή συνεδρίαση
Σήμερα το κυρίως… μενού των διαξιφισμών εντός της ολομέλειας αναμένεται με τις τοποθετήσεις των περισσοτέρων υπουργών όπου και θα ανοίξει η βεντάλια της πολιτικής αντιπαράθεσης και επί άλλων θεμάτων, εκτός της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών. Ο αριθμός των 175 εγγεγραμμένων βουλευτών που θα μιλήσουν στην ολομέλεια προδιαθέτει εκ νέου μια μαραθώνια συνεδρίαση έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση από το βήμα, του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η ονομαστική ψηφοφορία
Αύριο, Πέμπτη, η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9.00 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσει περίπου στις 8.00 με 9.00 το βράδυ. Σημειώνεται πως η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρώτη μέρα της συζήτησης
Άγριοι καυγάδες με βαρύτατους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επαναλαμβανόμενες διακοπές των ομιλητών και μία συνεδρίαση που διήρκησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες συνέθεσαν το σκηνικό στην ολομέλεια της Βουλής κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης της προτάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ – και συνυπέγραψαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Το κλίμα εντός της συνεδρίασης, που ξεκίνησε αργά το απόγευμα (19.00 μ.μ.), είχε ήδη ηλεκτριστεί κατά την κατάθεση της προτάσεως, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία, πως είναι ικανή για τα πάντα προκειμένου να «κρατήσει την καρέκλα της» και τον Μάκη Βορίδη να σηκώνει το… γάντι και να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως «εντολοδόχο συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων», ξεκαθαρίζοντας πως η πρόταση είναι καλοδεχούμενη.

Τι αναφέρει η πρόταση δυσπιστίας
Στην πρόταση, που φέρει την υπογραφή 85 βουλευτών, γίνεται λόγος για «εγκληματική́ και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων». Στο κείμενο γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων και στο πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους – δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας», καταλήγει η πρόταση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *