Με ονομαστική ψηφοφορία ψηφίζεται το βράδυ στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Θα προηγηθούν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών αλλά και του πρώην πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κλείσει τη συζήτηση στη Βουλή.
Εντάσεις και ενστάσεις
«Η επέκταση της δυνατότητας σύναψης γάμου και σε πρόσωπα του ιδίου φύλου υλοποιεί τη συνταγματική αρχή της ελευθερίας και τη συνταγματική αρχή της ισότητας», αναφέρει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις». Παρά την ευρύτατη συναίνεση που συγκεντρώνει το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε με ενστάσεις και εντάσεις.
Ποιοι από τη ΝΔ καταψηφίζουν
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, διότι διαφωνεί στο δικαίωμα να θέλουν να έχουν και να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια. Και ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ότι το ζήτημα της προστασίας των παιδιών προβάλλεται προσχηματικά. Καταψηφίζει το νομοσχέδιο και ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τονίζοντας ότι η νομοθέτηση του γάμου των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, κλονίζει αναμφισβήτητα το επιτυχημένο μοντέλο της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας. «Δεν ξέρω πότε η έννοια της οικογένειας έχασε την ιερότητά της και φτάσαμε στο σημείο να θεωρείται ‘οκ’ ένα παιδί να μην πει ποτέ μαμά, ούτε πότε ο βράχος των παιδικών μας χρόνων, ο πατέρας, έγινε ανώνυμο σπέρμα», δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Καραμανλή. «Η κοινωνία αλλάζει και εξελίσσεται χωρίς την άδεια του κοινοβουλίου. Απευθύνομαι στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ψηφίζουμε την ισότητα στο γάμο, όχι κόντρα στην πολιτική μας αντίληψη και στην κοινωνική παράδοση, αλλά ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην παράδοση και στην κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Στον ΣΥΡΙΖΑ, το βασικό πρόβλημα ακούει στο όνομα του Παύλου Πολάκη. Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι την προσεχή Πέμπτη θα βρίσκεται στην Κρήτη, τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ουσιαστικά ζητήσει κομματική πειθαρχία επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με τις προωθούμενες διατάξεις, θεωρώντας ότι ανοίγει ο δρόμος για την τεκνοθεσία. Στην συνεδρίαση της ΚΟ την προσεχή Τρίτη ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μετρήσει τα… κουκιά. Σημειώνεται ότι κομματική πειθαρχία δεν θα έχει και το ΠΑΣΟΚ, αλλά σίγουρα το κλίμα για τους διαφωνούντες δεν θα είναι καλό, δεδομένων και όσων συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα ανάμεσα στη Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Πάρι Κουκουλόπουλο.
Στηρίζουν 243 βουλευτές
Ήδη κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις αρμόδιες επιτροπές του κοινοβουλίου οι εισηγητές των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας δήλωσαν ότι στηρίζουν επί της αρχής τις ρυθμίσεις διαμορφώνοντας δυνητική πλειοψηφία 243 βουλευτών, δηλαδή των αριθμό των βουλευτών που διαθέτουν τα πέντε συγκεκριμένα κόμματα.
Αντιδρά και η Εκκλησία
Την ίδια ώρα, η Ιερά Σύνοδος έχει εκφράσει την αντίθεσή της με το νομοσχέδιο. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της Εκκλησίας της Ελλάδος: «ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».