Saturday , 20 April 2024

ΣΒΕ-Άδ.Γεωργιάδης: “Δεν θα αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά να καταστραφούν, όμως δε θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά”

Το μήνυμα ότι η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την κρίση του εισαγόμενου πληθωρισμού όπως αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση στον Έβρο και την κρίση της πανδημίας απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της τακτικής ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) απόψε στη Θεσσαλονίκη. Διαμήνυσε, δε, επίσης αναφερόμενος στις μεγάλες ανατιμήσεις που προκλήθηκαν από τα απόνερα – όπως σημείωσε – της πανδημίας ότι «δεν θα αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά να καταστραφούν, όμως δε θα χρησιμοποιήσουμε εργαλεία που θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά», αφήνοντας αιχμές προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη διαφορά.

Ο κ.Γεωργιάδης τόνισε, επίσης, ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν πολλά χρήματα για την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τόσο στην κατεύθυνση της Βιομηχανίας 4.0 (τέταρτη βιομηχανική επανάσταση), όσο και για τα Βιομηχανικά Πάρκα, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι εντός του Οκτωβρίου θα έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα Βιομηχανικά Πάρκα,, με το οποίο θα μπει τάξη σε άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, όπως στο Καλοχώρι.

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι τo μεγαλύτερο πρόβλημα της μεταποίησης σήμερα είναι η μείωση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της μεγάλης αύξησης του λειτουργικού κόστους που επέφερε η πανδημία και ότι η βιομηχανία της χώρας περιμένει την παρέμβαση της πολιτείας, ειδικά σε όσον αφορά το ενεργειακό κόστος και ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων.

Μ.Σχοινάς: Τουλάχιστον 1, 3 δισ.ευρώ στη Κεντρική Μακεδονία από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ, θα «πέσουν» στην Κεντρική Μακεδονία στην επόμενη εξαετία και μέχρι το 2027 , από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αύξηση σχεδόν 50% σε σύγκριση με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τα έργα υποδομών που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στη Βόρεια Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο κ.Σχοινάς είναι:
 
-Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Ε65 στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία, η οποία θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Νότιας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη (452 εκατ. ευρώ).

-Η δημιουργία του του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη (35 εκατ. ευρώ)

-Η δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην Μακεδονία (20 εκατ. ευρώ)και η αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης(ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας

-Επενδύσεις σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες και έξυπνα συστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίτευξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε “smart” πόλη (73 εκατ. ευρώ)

-Η αντικατάσταση δημόσιων λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη με 57 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία (10 εκατ. ευρώ)

-Η κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών δικαστικών κτηρίων σε Σέρρες, Έδεσσα και Κιλκίς και ανακαίνιση των δικαστών υποδομών στη Θεσσαλονίκη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *