Γερμανία: Στις κάλπες καλούνται περίπου 62 εκατ. πολίτες- Στο 30% οι αναποφάσιστοι!

Γερμανία: Στις κάλπες καλούνται περίπου 62 εκατ. πολίτες- Στο 30% οι αναποφάσιστοι!

461
SHARE
Γερμανικές εκλογές: Νίκη με απώλειες για Μέρκελ- Θρίαμβος για την ακροδεξιά

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ισχυρό προβάδισμα στην Άνγελα Μέρκελ έναντι του Μάρτιν Σουλτς και με τους αναποφάσιστους να αγγίζουν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος (βάσει των δημοσκοπήσεων) διεξάγονται σήμερα (24/9) οι γερμανικές εκλογές.

Περίπου 61,8 εκατομμύρια Γερμανοί πολίτες καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν το 19ο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιό τους, περίπου 400.000 λιγότεροι σε σχέση με το 2013, ενώ τρία εκατομμύρια Γερμανοί θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Από τα 18,6 εκατομμύρια άτομα με καταγωγή από το εξωτερικό, δικαίωμα ψήφου έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο Γερμανορώσοι και 1,3 εκατομμύριο Γερμανοτούρκοι. Οι Έλληνες κάτοχοι γερμανικής υπηκοότητας είναι περίπου 60.000, δεν είναι ωστόσο γνωστό πόσοι από αυτούς είναι άνω των 18 ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου.
Οι κάλπες θα κλείνουν στις 6 το απόγευμα, οπότε και θα ανακοινωθεί η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος (exit poll).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δίνουν προβάδισμα στη Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) της Άνγκελα Μέρκελ εκτιμώντας ότι το ποσοστό της θα κυμανθεί μεταξύ 34 και 36% (έναντι 41,5% του 2013), ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό, μετά το 25% της προηγούμενης αναμέτρησης.

Το «βλέμμα» όλων, όμως, στρέφεται κυρίως στη μάχη των μικρότερων κομμάτων για την τρίτη θέση, με την ξενοφοβική Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) να έχει το προβάδισμα με ποσοστό κοντά στο 12%, την Αριστερά να ακολουθεί με 8-11%, τους Φιλελεύθερους να επιστρέφουν στην Βουλή με 9-10% και τους Πράσινους να αγγίζουν, σύμφωνα με τα πλέον αισιόδοξα προγνωστικά, το 8%.

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνούσε έως την Παρασκευή το 30%!

LEAVE A REPLY