Γιάννης Μπουτάρης: Πολύ μεγάλα και θεαματικά τα Συλλαλητήρια, αλλά “δεν σημαίνουν απολύτως...

Γιάννης Μπουτάρης: Πολύ μεγάλα και θεαματικά τα Συλλαλητήρια, αλλά “δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα”

581
SHARE

Οι δυο συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ήταν πολύ μεγάλες και θεαματικές και ούτε το “όχι” δεν συγκέντρωσε τόσο κόσμο,  σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά “δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα” και είναι βασισμένες σε ένα θυμικό φορτωμένο με όλη την κακοτυχία που δέρνει τη χώρα την τελευταία δεκαετία, με τα μνημόνια, τη φτώχεια, τη φορολογία, το κόψιμο των συντάξεων κ.λπ.

Στις παραπάνω δηλώσεις προέβη ο κ.Μπουτάρης απόψε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο τέθηκε προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα και υπήρξε αντιπαράθεση με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε επίσης το Ψήφισμα του Συλλαλητηρίου της Αθήνας ως πολεμικό κείμενο-κήρυξη πολέμου και δήλωσε ότι η θέση του για το θέμα είναι εκπεφρασμένη: σύνθετο όνομα και πλήρης απάλειψη αλυτρωτικών τάσεων. Κατά τον ίδιο επίσης, τέτοια θέματα δεν αντιμετωπίζονται ούτε με διαδηλώσεις, ούτε με συγκεντρώσεις και απηύθυνε την παραίνεση “πάρτε το (το ζήτημα) από οικονομική και ανθρωπιστική πλευρά. Ένα εκατομμύριο Σκοπιανοί έρχονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Έρχονται για να ψωνίσουν, να διασκεδάσουν, γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το όνειρο τους. Ποιος αμφιβάλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα”.

Ας αφήσουμε στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικό. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται. Υπάρχει συγκεκριμένη ιστορία. Διεκδικήσεις υπάρχουν πάντα. Είναι ντροπή να γίνεται εκμετάλλευση του θυμικού του Έλληνα των ιερών συμβόλων, κατέληξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

LEAVE A REPLY