Thursday , 28 March 2024

Γιατί η Ουάσιγκτον «φλερτάρει» με την Αθήνα και επενδύει στη χώρα μας;

Του Γ. Κατσιάνη

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην πολιτική και στην οικονομία, τίποτα δεν είναι τυχαίο, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο στην Ελλάδα φαίνεται ότι σηματοδοτεί την αλλαγή οπτικής της Ουάσιγκτον στη Ν.Α. Ευρώπη.

Έτσι, δύο μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ο πρόεδρος Τράμπ αποφάσισε να αναθεωρήσει την εσωστρεφή εξωτερική πολιτική  και να επιδείξει εξωστρέφεια, σε μια προσπάθεια να «ψαλιδίσει» την διαφορά από τον  αντίπαλο του, Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις.

Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία των Ελληνοαμερικανών ψήφισε Τραμπ στις εκλογές του 2016, γεγονός που υποχρεώνει εκ των πραγμάτων το προεδρικό επιτελείο να ανασχεδιάσει τις προτεραιότητες του, σύμφωνα με τις ανάγκες της…εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Ουάσιγκτον προχωρά στην αναβάθμιση της σημασίας που αποδίδει στον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, σε μια κρίσιμη εποχή για τη χώρα, δεδομένης και της παρατεταμένης τουρκικής προκλητικότητας.

Η επίσκεψη Πομπέο στη βάση της Σούδας και η υπογραφή διμερούς συμφωνίας σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο στη Θεσσαλονίκη καταδεικνύουν και την μεταστροφή του ενδιαφέροντος της Ουάσιγκτον στην περιοχή.

Επιπλέον, η αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της 110 Πτέρυγας Μάχης, στη Λάρισα αποτελούν στοιχεία του στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονήσει η Ουάσιγκτον για την αξιοποίηση στρατιωτικών δομών και υποδομών της χώρα μας.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές επενδύσεις, ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, γίνονται πράξη, με τις περιπτώσεις της Cisco, της Pfizer και της Deloitte.

Επιπλέον, οι επενδύσεις της Tesla και της Blink στον τομέα της ηλεκτροκίνησης δείχνουν τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας για την μετάβαση στη νέα εποχή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Επίσης, η «ψήφος» εμπιστοσύνης της Exxon Mobil στο θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας και της Κύπρου, με την πραγματοποίηση επενδύσεων, ύψους 23 δις ευρώ, αποτελούν άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του ενεργού ενδιαφέροντος που έχουν οι ΗΠΑ για τα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας επιτέλους αποκτά κυρίαρχο ρόλο για τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον στην περιοχή, γεγονός που θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η Αθήνα στο έπακρο, αν θέλει να μετεξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων στην Ν.Α. Μεσόγειο για τα επόμενα χρόνια.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *