Thursday , 25 April 2024

Γιατί καθυστερεί η έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων;

Του Γ. Κατσιάνη

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εκκινήσει η διαδικασία της υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είχε ανακοινώσει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα Taxis για την υποδοχή των δηλώσεων επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία από τα μέσα Μαΐου, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Η αιτία ανάγεται στην πληθώρα φορολογικών εκκρεμοτήτων που σχετίζονται κυρίως με υποθέσεις υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, ζήτησε την επιμήκυνση του χρόνου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στους τέσσερις μήνες.

Στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ο κ. Κόλλιας τονίζει, μεταξύ άλλων ότι είναι αδύνατη η καταβολή της επιδότησης πάγιων δαπανών, χωρίς την υποβολή του Ε3 (κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα) και επισημαίνει πως η υποβολή των οικονομικών στοιχείων του Ε3 είναι προαπαιτούμενο για τις προσκλήσεις που θα προκηρυχθούν για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.

«Η πρότασή μας θεωρούμε ότι είναι ορθολογική και προς όφελος όλων των φορολογουμένων και ιδιαίτερα των λογιστών – φοροτεχνικών, του κλάδου, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τις επιχειρήσεις. Εάν λάβουμε υπόψη ότι τα προηγούμενα έτη το χρονικό διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες, οι τέσσερις μήνες, που προτείνουμε εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, είναι ένας λογικός χρόνος», καταλήγει ο κ. Κόλλιας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *