Saturday , 20 April 2024

Γιατί οι Αμερικανοί θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν;

Του Γ. Κατσιάνη

Για να κατανοήσεις την διεθνή πολιτική, θα πρέπει να γνωρίζεις τα δεδομένα που διαμορφώνονται ανά πάση στιγμή, σε κάθε περιοχή.

Αυτή την στιγμή, η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν αποτελεί την πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο.

Γιατί;

Διότι, μία χώρα μετά από 20 χρόνια αμερικανικής παρουσίας, επιστρέφει στον μεσαίωνα, λόγω της κυριαρχίας των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν.

Οι εικόνες του συνωστισμού χιλιάδων Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δείχνουν το τι μέλει γενέσθαι  στην συγκεκριμένη χώρα με το αδούλωτο παρελθόν.

Φτάνει να ανατρέξει κανείς στα τέλη του περασμένου αιώνα και συγκεκριμένα στο διάστημα 1989-1998 για να μετρήσει συνολικά 15.000 νεκρούς Σοβιετικούς από τα πυρά των ορεσίβιων  Ταλιμπάν.

Μετά το λεγόμενο «Βιετνάμ των Σοβιετικών», την σκυτάλη πήραν οι ΗΠΑ, με την εφαρμογή της εξωστρεφούς πολιτικής της κυβέρνησης Μπους που προέβλεπε την εποπτεία χωρών της Μέσης Ανατολής, με τρομοκρατικό προφίλ. 

Είκοσι χρόνια μετά, ο απολογισμός είναι εξίσου δραματικός:2.300 νεκροί στρατιώτες και ζημία 1 δις δολάρια για την Ουάσιγκτον.

Φαινομενικά, οι ΗΠΑ είχαν την ίδια τύχη με την Μόσχα στο θέμα της διαχείρισης του Αφγανιστάν.

Μόνο που τα φαινόμενα απατούν.

Γιατί;

Διότι η φυγή των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή.

Πρωτίστως, στην Τουρκία, η οποία ετοιμάζεται να ανεγείρει τείχος για να ανακόψει ένα νέο κύμα μεταναστών από το Αφγανιστάν.

Δεύτερον, στο ίδιο το Αφγανιστάν, το οποίο αναμένεται να μετατραπεί σε νέα Συρία, σε περίπτωση που υπάρξει διεθνής παρέμβαση στην περιοχή, δεδομένου του ενδιαφέροντος που υπάρχει τόσο από χώρες του ριζοσπαστικού ισλαμισμού (Ομάν), όσο και από μεγάλους διεθνείς παίκτες (Κίνα, Ρωσία).

Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η δήλωση Μπάϊντεν ότι η «η Κίνα και η Ρωσία θα ήθελαν πολύ οι ΗΠΑ να μείνουν παγιδευμένες στο Αφγανιστάν».

Προσωπικά, εκτιμώ ότι η Ουάσιγκτον θα επιστρέψει στο Αφγανιστάν, όχι όμως πριν το 2023.

Αφενός, διότι μέχρι τότε θα έχει εξαντληθεί η αντοχή της διεθνούς κοινότητας από τις ακρότητες και τις βιαιότητες του αναχρονιστικού καθεστώτος των Ταλιμπάν και αφετέρου, διότι πρόκειται για την τελευταία χρονιά της θητείας Μπάϊντεν.

Συνεπώς, δεν θα ήταν ωφέλιμο για τον ίδιο να ανακοινώσει την επιστροφή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, λίγους μήνες πριν τις κάλπες;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *