Γνωριμία της Σουηδίας με τη Θεσσαλονίκη – Καλές προοπτικές για προσέλκυση τουριστών...

Γνωριμία της Σουηδίας με τη Θεσσαλονίκη – Καλές προοπτικές για προσέλκυση τουριστών και εκθεσιακή συνεργασία

580
SHARE

Παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικός προορισμός πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Στοκχόλμης στη Σουηδία.

Η σουηδική αγορά θεωρείται ότι διαθέτει σημαντική δυναμική και προοπτικές για προσέλκυση τουριστών στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού της πόλης.

Οι αριθμοί, όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Σκανδιναβίας και Βαλτικής, Παύλος Μούρμας, μιλούν από μόνοι τους, καθώς περίπου 660.000 Σουηδοί επέλεξαν να επισκεφτούν την Ελλάδα το 2017 και συγκριτικά με το 2016 ο αριθμός των τουριστών αυξήθηκε κατά 8,4%. Ο ίδιος εκτιμά ότι  ο αριθμός αυτός θα συνεχίσει να αυξάνεται και με τις σωστές ενέργειες μπορεί και η Θεσσαλονίκη να κατακτήσει μερίδιο αυτής της αγοράς.

“Τα πρώτα δείγματα της διάθεσης των μεγαλύτερων tour operators της χώρας να εντάξουν στο πρόγραμμά τους τον προορισμό “Θεσσαλονίκη” φάνηκαν σήμερα με το ενδιαφέρον που έδειξαν όσοι από αυτούς συμμετείχαν στην εκδήλωση και στα επαγγελματικά ραντεβού” είπε ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της αποστολής, Σπύρος Πέγκας.

“Μπορεί να είμαστε πολύ πίσω σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα από αυτές τις χώρες, αλλά μπορούμε να δουλέψουμε για να ανεβάσουμε τα νούμερα πολύ περισσότερο” σημείωσε ο κ. Πέγκας, καθώς, όπως επεσήμανε, η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός για όλο τον χρόνο, με εξαιρετικό φαγητό – value for money – είναι μια πόλη που περπατιέται και ταυτόχρονα μπορεί να κάνει κάποιος κοντινές διαδρομές σε σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως είναι η Βεργίνα, η Πέλλα, ο Όλυμπος, τα Μετέωρα.”Πρέπει ωστόσο να δουλέψουμε πολύ στο κομμάτι των αεροπορικών συνδέσεων, στο οποίο υστερούμε, καθώς είναι από τα πιο σημαντικά σε μια τέτοια προσπάθεια” πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

Μπορεί οι Σουηδοί να έλκονται κυρίως από τα ελληνικά νησιά και το δίπτυχο “ήλιος – θάλασσα”, αλλά η Θεσσαλονίκη έχει εξίσου “δυνατά χαρτιά” για να την επιλέξουν ως προορισμό. Όπως ανέφερε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Σουηδία, Δημήτρης Τουλούπας, οι Σουηδοί αγαπούν πολύ την ιστορία και τη γαστρονομία, στοιχεία για τα οποία η Θεσσαλονίκη ξεχωρίζει, ενώ φυσικά σε κοντινές αποστάσεις υπάρχει η δυνατότητα να απολαύσουν και τη θάλασσα που αγαπούν, αλλά και δραστηριότητες που τους αρέσουν επίσης, όπως το γκολφ και η ιππασία. “Η Θεσσαλονίκη είναι ένας προορισμός που μπορούν να επισκεφθούν και το φθινόπωρο και την άνοιξη, δεν έχει εποχές”, σημείωσε.

Εκτός από τις συνέργειες για την ανάπτυξη του τουρισμού, εξίσου σημαντικές είναι και οι συνεργασίες σε επιχειρηματικό επίπεδο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo AE, Αναστάσιος Τζήκας. “Με τη Σκανδιναβία δεν έχουμε εδώ και πολλά χρόνια τις επιχειρηματικές σχέσεις που θα έπρεπε να έχουμε. Για αυτό η συγκεκριμένη εκδήλωση, που εντάσσεται στη “Διπλωματία των Πόλεων”, αποτελεί μια σημαντικη πρωτοβουλία του δήμου, που εμείς ως φορέας την υποστηρίζουμε και είναι συγχρόνως μια ευκαιρία για τη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης να αναπτύξει ένα δίκτυο στη Σουηδία” σημείωσε ο κ.Τζήκας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, έγιναν επαφές με επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων με έδρα τη Στοκχόλμη, ενώ δρομολογείται συνεργασία με τον αντίστοιχο εκθεσιακό φορέα της πόλης, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής των Σουηδών στην έκθεση για τον τουρισμό “Philoxenia”, και στη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου το 2019, όσο και στον τομέα της τεχνολογίας. “Μην ξεχνάμε ότι οι Σουηδοί αποτελούν πρότυπο για την Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων και clusters” υπογράμμισε.

Η εκδήλωση που έγινε στη Στοκχόλμη είναι η 18η διοργάνωση της αποστολής της “Διπλωματίας των Πόλεων” όπου συμμετέχουν επαγγελματίες του τουρισμού, εκπρόσωποι φορέων και ξενοδόχοι.

 

LEAVE A REPLY