Friday , 29 March 2024

“Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου”: Αποκτά το 2023 το δικό του μύλο για να αλέθει τα σιτηρά του

Το δικό του μύλο θα αποκτήσει το 2023 ο «Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντωνίου». «Ήδη έχουμε παραγγείλει το μύλο και τον περιμένουμε», λέει στο thesseconomy.gr η ταμίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνεταιρισμού Μαρία Κουκουρού. «Θέλουμε να έχουμε ένα μύλο για να μπορούμε να αλέθουμε τα δικά μας σιτηρά. Εμείς είμαστε όλες αγρότισσες και πολλές έχουμε σιτηρά. Θέλουμε να τα αλέθουμε στο δικό μας μύλο για να έχουμε μια καλύτερη παραγωγή», διευκρινίζει η κυρία Κουκουρού.

Έγινε 24 χρόνων ο συνεταιρισμός
Το 1999, μόλις 35 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του νομού Θεσσαλονίκης.
«Ξεκινήσαμε πολύ δειλά. Μ’ ένα τσουβάλι αλεύρι και πολλή αγάπη. Στην αρχή φτιάχναμε παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα όπως τα φύλλα πίτας περέκ, το συρόν και το ιβριστό. Αργότερα ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εξελιχθήκαμε και παράγουμε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τραχανά, χυλοπίτες», θυμάται η ταμίας του Συνεταιρισμού.
Όλα τα προϊόντα «τα εξάγουμε σε χώρες της Ευρώπης κυρίως σε Γερμανία, Αγγλία και Ολλανδία. Κυρίως μας ζητούν μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και κάποιους τραχανάδες. Τις προτιμήσεις κερδίζει το αγριόσυκο που είναι τοπικό φρούτο και το κάνουμε γλυκό του κουταλιού. Το μαζεύουμε εδώ στο χωριό από αγριοσυκιές. Ανάμεσα στις παραγγελίες μας είναι και το κεράσι, το κυδώνι, το πορτοκάλι, το κολοκύθι,το σταφύλι και το καρότο».
«Παράγουμε περίπου 400 με 500 βαζάκια των 450 γραμμαρίων το χρόνο γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες. Από αυτά το περίπου ένα δέκατο φεύγει σε εξαγωγές. Ακολουθούμε τις συνταγές των γιαγιάδων μας με φρούτα εποχής, ζάχαρη και χυμό λεμόνι φυσικό. Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου συντηρητικά κι αυτό δίνει τη φυσική γεύση και νοστιμιά» αποκαλύπτει η κυρία Κουκουρού.

Σκοπός του Συνεταιρισμού που αποτελείται από 15 μέλη, ηλικίας 35-70 χρόνων είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη του τόπου, η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης μέσα από την παραγωγή και τη διάθεση μιας σειράς υγιεινών, ποιοτικών χειροποίητων προϊόντων φτιαγμένων με μεράκι. «Είμαστε η τρίτη γενιά στο συνεταιρισμό, που σημαίνει ότι εξελίσσεται συνέχεια και περνά στις επόμενες γενιές. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η οικονομική βοήθεια στην οικογένεια αλλά παράλληλα περνούν και τα ήθη και τα έθιμα στις επόμενες γενιές και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε», τονίζει η κυρία Κουκουρού.

Το Καφεγλυκοπωλείο
«Το 2008 δημιουργήσαμε το Καφεγλυκοπωλείο και ο στόχος μας ήτανε να έρχεται ο κόσμος και να δοκιμάζει από εμάς τα προϊόντα μας. Να τα μάθει από πρώτο χέρι. Είναι ένας ζεστός χώρος, εναρμονισμένος με το φυσικό του περιβάλλον. Το καφεγλυκοπωλείο προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε πίτες, περέκ, ζυμαρικά, γλυκά ταψιού, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, όλα φτιαγμένα στο εργαστήρι μας με μεράκι και αγνά υλικά», μας προσκαλεί η κυρία Κουκουρού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *