Γ. Δραγασάκης: Ο… φορολαϊκισμός δεν βοηθάει!

Γ. Δραγασάκης: Ο… φορολαϊκισμός δεν βοηθάει!

481
SHARE

Σε φάση λελογισμένης και στοχευμένης δημοσιονομικής επέκτασης εισέρχεται πλέoν η χώρα υπό τον όρο ότι δεν θα τίθενται σε αμφισβήτηση οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί στόχοι.Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης στη διάρκεια της ομιλίας του στο καθιερωμένο γεύμα εργασίας που παρέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της ΔΕΘ.

Απευθυνόμενος στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΕΕ,εξέφρασε τη στήριξη του στο θεσμό των Επιμελητηρίων και ζήτησε την συνεργασία τους. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη με κοινωνικό περιεχόμενο για να κερδίσει η χώρα το χαμένος έδαφος.

«Τώρα είναι που μπορούμε να κάνουμε βαθιές αλλαγές για να αντιμετωπίσουμε παθογένειες του παρελθόντος», είπε ο κ. Δραγασάκης υποστηρίζοντας ότι πρώτη φορά ως χώρα έχουμε δική μας ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική. Σχολιάζοντας δε τις απόψεις των επιχειρηματικών φορέων και όχι μόνο περί υπερφορολόγησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για φορολαϊκισμό που, όπως είπε, δεν βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο είναι η άνιση κατανομή των φόρων λόγω φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και αντιμετωπίζεται μόνο με ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται όπως:
– Δημιουργία δομής για μόνιμη διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και πριν από όλα με τα Επιμελητήρια
– Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία
– Μέτρα για απλούστευση διαδικασιών
– Νέος νόμος για στρατηγικές επενδύσεις, που θα περιλαμβάνει και τις βιομηχανικές και θα λειτουργεί σαν ένα πραγματικό fast track
– Εξυγίανση των βιομηχανικών συγκεντρώσεων αρχικά στα Οινόφυτα και μετά και στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης
– Νέα γενιά μέτρων για το ιδιωτικό χρέος
– Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται χρηματοδοτικό εργαλείο (ταμείο συμμετοχών), που θα επενδύει σε επιχειρήσεις, που έχουν βγει από την υπερχρέωση και έχουν ανάγκη αναδιάρθρωσης ή που είναι στο στάδιο της αναδιάρθρωσης.

Ο Γ. Μασούτης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης, τόνισε ότι η χώρα απαιτείται να αρχίσει να παράγει ξανά. «Ελκυστική όμως για επενδύσεις δεν γίνεται με τη μείωση των μισθών, αλλά με τη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και λοιπών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την πάταξη της διαφθοράς.Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό στο επιχειρείν και συγκεκριμένα: ξεκάθαρο νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, γρήγορες αδειοδοτήσεις,ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό καθεστώς με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και κίνητρα για επενδύσεις κάθε είδους», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ προσθέτοντας πως στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αποκατάσταση της ρευστότητας, η οποία προϋποθέτει να επιταχυνθεί η επιστροφή των οφειλών του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, να λειτουργήσει η ρύθμιση των κόκκινων δανείων, να επιταχυνθεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός των επιχειρήσεων με την αξιοποίηση των επιμελητηριακών δομών καινα γίνει πράξη η άρση των capital controls.
«Ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικόςκαι η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και άμεσες ενέργειες για την υλοποίησή τους», είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.

LEAVE A REPLY