Γ. Πιτσιλής: Ηλεκτρονικά βιβλία εντός του 2019 και αντικατάσταση του χαρτοσήμου από...

Γ. Πιτσιλής: Ηλεκτρονικά βιβλία εντός του 2019 και αντικατάσταση του χαρτοσήμου από άλλο φόρο

488
SHARE

Στο στόχο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και στην αντικατάσταση του «χαρτοσήμου» με άλλον φόρο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 10ο Thessaloniki Tax Forum.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση ο κ. Πιτσιλής σημείωσε πως τα εξής:

«Όπως έχουν σχεδιαστεί, τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ικανά να υποδεχθούν πληροφορίες είτε μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης είτε καταχωρητικά είτε με μαζική μεταφορά δεδομένων, για τις επιχειρήσεις εκείνες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονική λογιστική. Και βεβαίως, θα μπορούν να υποδεχθούν πληροφορίες και από τις ταμειακές μηχανές.
-Μέχρι την καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, όπου η συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων θα γίνεται αυτόματα, σχεδιάζουμε μια θεμελιώδη καινοτομία:
o Τα τιμολόγια θα καταχωρούνται στα συστήματά μας μόνο από τον εκδότη.
o Με την καταχώρηση αυτή θα ενημερώνονται αυτόματα και τα βιβλία του λήπτη.
-Έτσι, συνολικά μειώνεται το έργο της καταχώρησης στα βιβλία, εξασφαλίζεται η μοναδικότητα της πληροφορίας και παύει να υπάρχει η ανάγκη για γενικευμένη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών προμηθευτών (ΜΥΦ).
-Στη φάση αυτή επεξεργαζόμαστε λύσεις για τις περιπτώσεις όπου θα μπορεί να συμπληρώνει ο λήπτης τα βιβλία στην περίπτωση που ο εκδότης παρέλειψε να καταχωρήσει το σχετικό τιμολόγιο, καθώς και τις τυχόν ασυμφωνίες σχετικά τα στοιχεία του τιμολογίου.
-Μπορώ ωστόσο να πω ότι παρά το πολύ σύντομο χρόνο στον οποίο εργάστηκαν τα στελέχη μας, το έργο έχει μεγάλο βαθμό ωριμότητας ως προς το σχεδιασμό του και, εφόσον εξασφαλιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες η αποθηκευτική και υπολογιστική
ισχύς που απαιτείται, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε τα ηλεκτρονικά βιβλία εντός του 2019.
-Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι το μόνο έργο που δουλεύουμε. Παράλληλα, με πολλές δυσκολίες και με πολλές απρόοπτες ανάγκες πληροφορικής που ανακύπτουν και επηρεάζουν την εκτέλεση του επιχειρησιακού μας σχεδίου, είναι σε εξέλιξη:
-η ηλεκτρονική υποβολή παρακρατουμένων φόρων σε μερίσματα, τόκους και δικαιώματα, καθώς και ΦΜΑ
-Η σταδιακή επέκταση της ηλεκτρονικής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών
-Και η διασύνδεση μητρώου με Υπουργείο Εσωτερικών και ΕΛΑΣ».

Η ηλεκτρονικοποίηση ωστόσο, είπε ο κ. Πιτσιλής «δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία εκεί που χρειάζεται». Κι όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνε αυτή την επισήμανση «ύστερα από την επίσκεψή μου στην άλλη άκρη της Ελλάδας, τη Σύμη, όπου στο πλαίσιο της πιλοτικής μας δράσης για την αντιμετώπιση προβλημάτων των κατοίκων των ακριτικών νησιών, κλιμάκιο της ΔΟΥ Ρόδου με laptop που συνδέθηκαν στο taxis μέσω Ίντερνετ, επισκέφτηκε και άκουσε τους συμπολίτες μας και έλυσε επί τόπου θέματα και απορίες τους εκτυπώνοντας ΑΦΕ, καταστάσεις χρεών, Ε9 κλπ».

Απευθυνόμενος στα στελέχη της ΑΑΔΕ ο κ. Πιτσιλής επισήμανε πως «είναι απόλυτη ανάγκη, να είμαστε πιο εξωστρεφείς με τους συμπολίτες μας και τις επιχειρήσεις, να τους δείξουμε ότι σεβόμαστε τον κόπο τους από τον οποίο έρχονται και οι φόροι που πληρώνουν και να τους βοηθήσουμε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».

Το Χαρτόσημο
Σε ότι αφορά στο χαρτόσημο, στόχος της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, είναι «να αντικατασταθεί το απαρχαιωμένο πλέον και δύσχρηστο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προκαλεί τριβές και πληθώρα δικαστικών αντιδικιών με τους φορολογουμένους, με ένα σύγχρονο φόρο στις συναλλαγές ο οποίος θα προσδιορίζεται και θα υπολογίζεται εύκολα και θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά».
«Αναζητήσαμε την ευρωπαϊκή εμπειρία στο ζήτημα αυτό, ώστε η πρότασή μας να λαμβάνει υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές στα άλλα κράτη της ΕΕΕ» είπε ο κ. Πιτσιλής και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με την τεχνική βοήθεια έχει προχωρήσει, έχουμε δουλέψει εντατικά το τελευταίο διάστημα και έως το τέλος του έτους το αργότερο θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για την αναμόρφωση της νομοθεσίας».

LEAVE A REPLY