Γ.Πιτσιλής: Στα 940 εκατ.ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ –...

Γ.Πιτσιλής: Στα 940 εκατ.ευρώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την ΑΑΔΕ – Εξετάζονται οι στρεβλώσεις στη φορολογία χαρτοσήμου

437
SHARE

Στα 940 εκατ. ευρώ έχουν υποχωρήσει οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι λιγότερο των 90 ημερών, δήλωσε κατά την ομιλία του στο Thessaloniki Summit 2018 ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, και γνωστοποίησε ότι “μετράμε ήδη και τις χθεσινές αιτήσεις επιστροφής και από αυτά που είναι πάνω από 90 ημέρες, για τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ έχουμε στείλει ήδη ειδοποίηση στους πολίτες και τους περιμένουμε”.

Για την πορεία των εσόδων του κράτους, είπε ότι έχουν καλή πορεία και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία τους μέχρι το τέλος του 2018.

Γα το θέμα της φοροδιαφυγής σημείωσε: “Εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα και με αυξανόμενη αποτελεσματικότητα, κάθε φορά γινόμαστε καλύτεροι, έχουμε αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια ένα σύστημα προτεραιοποίησης και στόχευσης στη βάση ανάλυσης κινδύνου. Κάθε προτεραιοποίηση είναι και καλύτερη από την προηγούμενη. Στην ΑΑΔΕ γινόμαστε πιο υποψιασμένοι, πιο έξυπνοι και αποτελεσματικοί και χρησιμοποιούμε περισσότερα εργαλεία. Πριν δέκα χρόνια η μεγάλη φορολογική στόχευση ήταν τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, μετά περάσαμε στους λογαριασμούς, τώρα κοιτάμε μια γκάμα θεμάτων, αξιοποιούμε πληροφορίες που έχουμε και από το εξωτερικό και είμαστε πολύ κοντά πλέον στο να αποκωδικοποιήσουμε όλα τα δεδομένα. Έχω την συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα γινόμαστε ολοένα και καλύτεροι”.

Τόνισε, επίσης, ότι “οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς και γνωστοί σε όλους και πρέπει να κατανοηθεί από όλους ότι η φοροδιαφυγή πλήττει τον ανταγωνισμό και τη δικαιοσύνη, η έλλειψη της οποίας δεν ευνοεί την εμπιστοσύνη, ώστε να γίνουν επενδύσεις να μας εμπιστευτούν οι επενδυτές τους κόπους τους”.

“Το τελευταίο διάστημα – πρόσθεσε ο κ.Πιτσιλής – μας απασχολεί έντονα το θέμα που αφορά τις στρεβλώσεις που υπάρχουν διαχρονικά στη φορολογία χαρτοσήμου. Είναι ένας φόρος που έχει δημιουργήσει πολλές προστριβές της φορολογικής διοίκησης με την επιχειρηματική κοινότητα και στο οποίο ολοκληρώνουμε τις προτάσεις μας για μια σύγχρονη λύση και για έναν φόρο που θα μπορεί να προσδιορίζεται και να υπολογίζεται εύκολα, να καταβάλλεται ηλεκτρονικά και έτσι να αποφεύγονται οι εντάσεις του παρελθόντος”.

LEAVE A REPLY