Γ.Στουρνάρας:”Καμπανάκια” για τις απόφασεις του ΣτΕ για τις συντάξεις και για την...

Γ.Στουρνάρας:”Καμπανάκια” για τις απόφασεις του ΣτΕ για τις συντάξεις και για την αύξηση του κατώτατου μισθού

540
SHARE

Με τις απόφασεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκριναν αντισυνταγματικές τις προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, “τα έβαλε” απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του σε δείπνο εργασίας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ-πρώην ΣΒΒΕ), χαρακτηρίζοντας τις ως τον σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα, ενώ έκρουσε “καμπανάκι” και για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, η ελληνική οικονομία παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις και «η εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές στις συντάξεις, δρουν επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγούν σε προς τα άνω αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και αποτελούν το σημαντικότερο δημοσιονομικό κίνδυνο μεσοπρόθεσμα”. Επίσης, “η υψηλή φορολογία και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την επενδυτική εμπιστοσύνη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας” και “η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10,9% και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τυχόν ανατροπή μεταρρυθμίσεων που βελτιώνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας ενδέχεται να καθυστερήσουν την αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας και να στρέψουν ορισμένες επιχειρήσεις προς τις άτυπες μορφές απασχόλησης”.

Προκειμένου επίσης – όπως τόνισε – να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, να διασφαλιστεί η τακτική και με βιώσιμους όρους χρηματοδότηση του Δημοσίου από τις αγορές και να επιτευχθεί ένα βιώσιμο και εξωστρεφές πρότυπο ανάπτυξης, πρότεινε πέντε παρεμβάσεις πολιτικής:

-Ταχεία αποκλιμάκωση του υψηλού ποσοστού των ΜΕΔ με ενεργοποίηση των σχεδίων της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών. 

–  Αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης προς εκείνες τις κατηγορίες που επιφέρουν μόνιμο αναπτυξιακό αποτέλεσμα, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες επενδύσεις.

–  Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων (με ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις επενδύσεις, στην κοινωνική ασφάλιση και την υγεία), και ενθάρρυνση της στενής συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων (με ενδυνάμωση του τριγώνου γνώσης: εκπαίδευση – έρευνα – καινοτομία) προκειμένου να ενισχυθούν η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια της οικονομίας.

–  Προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, με την άρση σημαντικών αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η ασάφεια του νομοθετικού και ρυθμιστικού πλαισίου, ιδιαίτερα στις χρήσεις γης, οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών, καθώς και οι εναπομείναντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

– Διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων, ώστε να διασφαλιστούν τα οφέλη σε όρους ανταγωνιστικότητας, αλλά και η αύξηση της απασχόλησης, από την επίπονη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που ξεκίνησε το 2010. 

Επάρκεια των Τραπεζών

Όοσν αφορά τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο διοικητής της ΤτΕ
επισήμανε ότι “οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών έχουν διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ και οι προβλέψεις τους παραμένουν σε επίπεδα κατάλληλα για να αντεπεξέλθουν σε πιθανούς πιστωτικούς κινδύνους» και ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ότι το 2019 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ στη χώρα μας θα κινηθεί στα επίπεδα του 2018, δηλ. στο 1,9%, παρά την προβλεπόμενη σημαντική μείωση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη (από 1,9% το 2018 σε 1,1% το 2019).

Οι προτάσεις του ΣΒΕ

Από πλευράς ΣΒΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθανάσιος Σαββάκης, τόνισε ότι για τον ΣΒΕ το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι η χάραξη ρεαλιστικής και συμφωνημένης πορείας για την ανάταξη της οικονοίας τα επόμενα χρόνια, που θα βασίζεται σε “νέες εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες”, όπως:

-η ανάγκη για υλοποίηση κάθε είδους επενδύσεων. Ο πρόεδρος του ΣΒΕ πρότεινε να σταματήσουν οι τσακωμοί και να επέλθει συμφωνία σε ένα minimum προϋπόθέσεων διευκόλυνσης της διαδικασίας υλοποίησης επενδύσεων

-σχεδιασμός του νέου παραγωγικού μοντέλου από τους [αρ’αγοντες της ιδιωτκής οικονομίας και όχι από το κράτος

-νοικοκύρεμα του κράτους με νηφαλιότητα και οξυδέρκεια, αξιοποιώντας τα άξια στελέχη που “χάνονται” λόγω της απίθανης γραφειοκρατίας του ελληνικύ δημοσίου

-απλοποίηση και κωδικοποίηση της γραφειοκρατίας που αφορά την επιχειρηματικότητα

LEAVE A REPLY