Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο...

Γ. Στουρνάρας: Αναγκαία η προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο – Κυρίαρχο θέμα είναι το χρέος

749
SHARE

Στη θέση του ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη προληπτικής γραμμής στήριξης για την Ελλάδα μετά τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να μην υπάρξει αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, επέμεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά την ομιλία του στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ανέφερε σχετικά μεταξύ άλλων, ως ανεξάρτητη αρχή εισηγείται την προληπτική γραμμή, γιατί μπορεί να μειώσει τα κόστη δανεισμού και να διατηρήσει το waiver για τις τράπεζες, ενώ επίσης τόνισε πως χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους με επεκτάσεις λήξεων και με αρκετή καθαρότητα. Κατά τον ίδιο, συγκεκριμένα, η Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης έκανε τεράστια πρόοδο στην οικονομία, πιθανότατα μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα του ΟΑΣΑ, αλλά η απώλεια του 25% του ΑΕΠ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση της ανεργίας, το brain drain αλλά και τη συγκέντρωση μεγάλου μεγέθους κόκκινων δανείων. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι  το κυρίαρχο θέμα είναι το χρέος και ότι “πρέπει το συντομότερο δυνατό και όσο πιο καθαρά το Eurogroup να προχωρήσει ώστε το χρέος να γίνει βιώσιμο. Χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά”.

“Λυπάμαι για αυτή τη χώρα”

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθεί μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα της Novartis τόνισε ότι “δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε ζητήματα που αφορούν στην ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδας”, ενώ επίσης ανέφερε ότι λυπάται για αυτή τη χώρα και ότι εδώ και εβδομάδες καλεί κάποιον να του υποδείξει πότε διευκόλυνε την Novartis για να λάβει επιστροφή φόρου και χαρακτήρισε ψευδείς όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο, οι ανώνυμοι μάρτυρες που τον ενέπλεξαν στην υπόθεση να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού.

LEAVE A REPLY