Saturday , 20 April 2024

Δέλτα του Έβρου: Αυξήθηκαν οι νανόκυκνοι – Αναδεικνύεται ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της Ευρώπης

Τα τελευταία 15 χρόνια οι πληθυσμοί του νανόκυκνου στο Δέλτα του Έβρου παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση, αναδεικνύοντας την περιοχή σε ένα από τα πιο σημαντικά καταφύγια του είδους στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Στο Δέλτα Έβρου οι πληθυσμοί του νανόκυκνου παρουσιάζουν τα τελευταία 15 χρόνια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση. Από τα 30 άτομα που παρατηρήθηκαν το 2005, το είδος παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση χρόνο με το χρόνο. Το 2010 παρατηρήθηκαν 2.200 άτομα, το 2016 έφτασαν τα 8.400, ενώ τον περσινό χειμώνα καταμετρήθηκαν περίπου 11.000 πουλιά, αριθμός ρεκόρ για την περιοχή. Σύμφωνα με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς, είναι «μετρημένες στα δάχτυλα» οι περιοχές του πλανήτη που φιλοξενούν 11.000 νανόκυκνους. Υπάρχουν ίσως μόνον κάποιες στην Κίνα. Φέτος ήρθαν να ξεχειμωνιάσουν χιλιάδες νανόκυκνοι οι οποίοι πλέον έχουν ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής για την αρκτική Τούνδρα. Στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών, που πραγματοποιήθηκαν στα μέσα Ιανουαρίου καταμετρήθηκαν περισσότερα από 9.000 πουλιά από το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ανησυχία για τους πληθυσμούς της Ευρώπης
Παρά τη σημαντική αύξηση που παρατηρείται στο Δέλτα Έβρου, ο ευρωπαϊκός διαχειμάζων πληθυσμός παρουσιάζει ιδιαίτερα μεγάλη μείωση την τελευταία εικοσιπενταετία. Από 29.000 πουλιά που είχαν καταμετρηθεί το 1995, ο συνολικός αριθμός νανόκυκνων που διαχειμάζουν στην Ευρώπη είναι πλέον μικρότερος από 15.000 άτομα με το είδος να κατατάσσεται πλέον στην κατηγορία κινδύνου Τρωτό (Vulnerable).
Ο νανόκυκνος είναι ο μικρότερος από τα τρία είδη κύκνων που απαντώνται στην Ευρώπη. Αναπαράγεται κυρίως στην αρκτική Τούνδρα, την οποία εγκαταλείπει το φθινόπωρο για να κατευθυνθεί μια ευρεία περιοχή, από τη Δυτική Ευρώπη έως την Ιαπωνία για να διαχειμάσει.

Στο Δέλτα του Έβρου
Οι πρώτοι νανόκυκνοι φτάνουν στο Δέλτα του Έβρου τον Οκτώβριο, όπου σχηματίζουν μικτές ομάδες μαζί με τα άλλα δύο είδη κύκνων, που επίσης διαχειμάζουν στην Ελλάδα, τον αγριόκυκνο και τον βουβόκυκνο. Η κορύφωση των αριθμών τους παρατηρείται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, ενώ μέχρι τα μέσα Μαρτίου τα πουλιά έχουν εγκαταλείψει το Δέλτα του Έβρου, για τις περιοχές αναπαραγωγής τους.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι νανόκυκνοι χρησιμοποιούν και την ελληνική και την τουρκική πλευρά του Δέλτα, καθώς η πρώτη αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο, κυρίως για κούρνιασμα, ενώ η δεύτερη μια περιοχή πλούσια σε τροφή εξαιτίας των μεγάλων εκτάσεων με καλλιέργειες ρυζιού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *