Δέσμια των δανείων και των χρεών μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις

Δέσμια των δανείων και των χρεών μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις

771
SHARE

Παρά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις μικρές επιχειρήσεις (0-49 άτομα προσωπικό), οι οποίες αποτελούν το 99,6% του συνόλου των επιχειρήσεων, εξακολουθεί να είναι δραματική.

Όπως προκύπτει από την εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, σχεδόν τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις (37,6%) αναμένουν επιδείνωση για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, καθώς το 37,3% έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, το 28,3% έχουν δάνεια σε τράπεζες ενώ το 30,6% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στην έγκαιρη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους.

Μειώνεται η ρευστότητα, αυξάνουν οι οφειλές

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικοί δείκτες καταγράφουν κάποια βελτίωση, αυτή η εικόνα δεν φαίνεται ακόμα στην αγορά καθώς παραμένουν σε ισχύ σημαντικοί ανασχετικοί παράγοντες για την οικονομία που σχετίζονται με τη στρεβλή διάρθρωση της.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία στις δύο επιχειρήσεις δηλώνει επιδείνωση της ρευστότητας τους, με το 91,4% των μικρών επιχειρήσεων να μην έχει τολμήσει να  κάνει αίτημα για χρηματοδότηση από τις τράπεζες και μόλις το 3,1% εκείνων που έκαναν, να έχει πάρει έγκριση  χρηματοδότησης.

Την ίδια ώρα, μια στις δυο μικρές επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές δηλώνει ότι έχει προχωρήσει σε ρύθμιση και από αυτές το 8,3% έχει ενταχθεί ή έχει κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό, 14,3% στη ρύθμιση των 120 δόσεων και το 30,9% σε άλλου είδους ρυθμίσεις.

Όσο για το ύψος των χρεών τους, οφειλές έως 20.000 ευρώ έχει το 19,3%, το 8,2% έχει χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ ενώ το 10,4% άνω των 50.000 ευρώ.

Τι ζητούν

Για τους «μικρούς» της αγοράς, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην επιβίωση και στην ανάπτυξη τους  συνεχίζουν να υπάρχουν με τους τέσσερις στους δέκα να θεωρούν ως βασικό εμπόδιο την υψηλή φορολογία και 15,5%, την χαμηλή ζήτηση.

Όσον αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το 41,2% εκτιμά ότι θα πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές και το 39% ο ΦΠΑ.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έγινε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων ΜARC ΑΕ σε πανελλαδικό δείγμα 1.003 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων.

LEAVE A REPLY