Thursday , 25 April 2024

Δείτε ποιο δρομολόγιο του ΟΑΣΘ φτάνει σε 67 λεπτά στον προορισμό του!

Της Σοφίας Ξανθοπούλου

Προχθές έπεσε στην αντίληψή μου η φωτογραφία που βλέπετε. Την αποθήκευσε από την περασμένη Τετάρτη φίλος μου φωτογράφος μέσα από την εφαρμογή του ΟΑΣΘ που δείχνει σε πόσο χρόνο θα φτάσει το λεωφορείο στη στάση. Μου την έστειλε και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας. Νόμισα ότι δεν έβλεπα καλά (ίσως και λόγω ηλικίας) αλλά τελικά ήταν αλήθεια. Ο χρόνος αναμονής έδειχνε 67 λεπτά. Και εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα ότι αν είναι να περιμένει κανείς 67 λεπτά ένα λεωφορείο αυτομάτως διαταράσσεται το πρόγραμμα της καθημερινότητάς του. Αν είναι να περιμένει κανείς 67 λεπτά ένα λεωφορείο για να πάει στον προορισμό του προφανώς και δεν μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπές συγκοινωνιακό έργο. Ανάλογος χρόνος για να ταξιδέψει κανείς μέχρι την Κατερίνη ή την Βέροια με αυτοκίνητο δηλαδή!

Από την άλλη, όταν και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης ο επιβάτης αναγκάζεται να περιμένει κατά μέσο όρο 30-40 λεπτά ένα λεωφορείο για να πάει από Τούμπα προς κέντρο φερειπείν, τι περιμένεις να γίνει σε πιο απομακρυσμένες περιοχές;

Όλοι όσοι επιλέγουμε το αστικό λεωφορείο (διότι δεν υπάρχει στη Θεσσαλονίκη εναλλακτική μαζική μετακίνηση) καθημερινά βιώνουμε την απαξίωση, τις τριτοκοσμικές συνθήκες μεταφοράς, τους τραυματισμούς εντός του λεωφορείου, τις κλοπές πορτοφολιών και κινητών. Δεν είναι λίγα δε, τα περιστατικά λιποθυμίας μέσα στα λεωφορεία. Και αναρωτιέμαι: τι μέλλει γενέσθαι; Να περιμένουμε κάτι χειρότερο;

Από την άλλη, η χρήση ταξί είναι μονόδρομος. Διότι πρέπει με κάποιο τρόπο να μετακινηθείς για να πας στη δουλειά σου, στη σχολή σου, στο γιατρό σου ή οπουδήποτε αλλού. Ποιος σε αποζημιώνει όταν αναγκάζεσαι να δίνεις 200 ευρώ το μήνα (κατά μέσο όρο) στα ταξί; Και στο σημείο αυτό, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον κλάδο των οδηγών ταξί που σηκώνουν το βάρος της μετακίνησής μας.

Η Πρωτοβουλία Εργαζομένων, Φοιτητών και Συνταξιούχων πραγματοποιεί μεγάλη κινητοποίηση το ερχόμενο Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 12μμ στο άγαλμα Βενιζέλου.

Η επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Φωτεινή Σαλονικίδου, με δηλώσεις της σε ΜΜΕ της πόλης έχει καταγγείλει πολλάκις την κατάσταση που επικρατεί με τον ΟΑΣΘ. “Ακούμε υποσχέσεις τόσα χρόνια. Δεν μπορούμε να πάρουμε ούτε ανάσα στα λεωφορεία, κρεμόμαστε από τις χειρολαβές. Δεν υπάρχει πια καμία ανοχή. Πρέπει ο κόσμος να ξεσηκωθεί. Μας κοροϊδεύουν λέγοντάς μας να κάνουμε υπομονή (κι άλλη υπομονή) ως το καλοκαίρι όπου θα μας φέρουν 300 μεταχειρισμένα και όχι καινούργια λεωφορεία. Τριακόσια λεωφορεία για μια πόλη του 1 εκατομμυρίου;;;” διερωτήθηκε μιλώντας σήμερα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης και τον Βασίλη Κοντογουλίδη.

“Οι ψεύτικες υποσχέσεις για βελτίωση της κατάστασης καταρρέουν κάθε επόμενο μήνα. Για όσα βιώνουμε, δε φταίνε ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, ούτε οι συνεπιβάτες μας, φταίει η διοίκηση και η κυβέρνηση” επισημαίνει η ίδια.

Η Πρωτοβουλία καλεί κάθε εργαζόμενο, άνεργο, νέο, συνταξιούχο, κάτοικο αυτής της πόλης να ξεσηκωθεί και να συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις. “Μόνο αν ενώσουμε τη φωνή μας θα ακουστούμε. Η ανθρώπινη μετακίνηση είναι λαϊκό δικαίωμα” επισημαίνει.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *