Thursday , 28 March 2024

Δείτε πως νεαρά ζευγάρια μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με άτοκο δάνειο

Του Γ. Κατσιάνη

Την ευκαιρία σε χιλιάδες νεαρά ζευγάρια να αποκτήσουν την δική τους κατοικία μέσω άτοκου ή χαμηλότοκου δανείου, δίνει το πρόγραμμα “Σπίτι μου”.

Δικαιούχοι του προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι άτομα, ηλικίας 25-39 ετών με ετήσιο εισόδημα από 10.000 ως και 27.000 ευρώ που δεν διαθέτουν άλλο ακίνητο.

Όσον αφορά τα ακίνητα, η αξία τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, να έχουν εμβαδόν έως 150 τ.μ. και παλαιότητα τουλάχιστον 15 ετών.

Σχετικά με τους όρους του δανείου που θα συνάψει ο ενδιαφερόμενους για να ενταχθεί στο πρόγραμμα προβλέπονται τα εξής:

α) Η αγορά του ακινήτου δεν μπορεί να γίνει από συγγενή πρώτου ή δεύτερου βαθμού του αγοραστή.
β) Το ακίνητο αποκτάται κατά πλήρη κυριότητα από τον αγοραστή ή αν πρόκειται για συζύγους ή για μέρη συμφώνου συμβίωσης, κατά κυριότητα >50% για καθέναν από αυτούς.
γ) Το ύψος του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και να έχει διάρκεια τα 30 έτη.
δ) Το δάνειο καλύπτει έως το 90% της αξίας του ακινήτου (το υπόλοιπο καλύπτεται από τον αγοραστή).
ε) Το δάνειο χρηματοδοτείται κατά 75% από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Αυτό σημαίνει ότι τα 3 / 4 του δανείου χορηγούνται άτοκα με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης για το σύνολο του ποσού να διαμορφώνεται στο ένα τέταρτο του κόστους που θα είχε ένα κανονικό στεγαστικό δάνειο.
στ) Για τρίτεκνους ή πολύτεκνους το δάνειο θα είναι άτοκο. Άτοκο θα γίνεται και το δάνειο για όσους κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του κάνουν 3 και πλέον παιδιά.
ζ) Δεν μπορεί να ζητηθεί η παροχή προσωπικής εγγύησης τρίτου ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του δανείου.
η) Το δάνειο απαλλάσσεται από την εισφορά της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 128/1975.

Να σημειωθεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος “Σπίτι μου” ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ ενώ η υλοποίηση του αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *