Δημόσιο: Από «κόσκινο» το 20% των συντάξεων που εκδόθηκαν φέτος

Δημόσιο: Από «κόσκινο» το 20% των συντάξεων που εκδόθηκαν φέτος

717
SHARE
Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν μπαίνουν οι συντάξεις του Δημοσίου που εκδόθηκαν φέτος, καθώς από δειγματοληπτικό έλεγχο θα περάσει διπλάσιο δείγμα αποφάσεων το οποίο θα φτάσει στο 20%, αντί του 10% που ήταν άλλες χρονιές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», από «κόσκινο» περνά το 3% ως 20% όλων των συντάξεων του Δημοσίου, που εκδόθηκαν και θα εκδοθούν λόγω γήρατος και αναπηρίας ή που μεταβιβάστηκαν και θα μεταβιβαστούν (λόγω θανάτου) από 1ης/1/2017 ως και 31/12/2017.

Ο επανέλεγχος των συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέσω δειγματοληπτικοί ελέγχων είναι πάγια πρακτική και διενεργούνται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις αποφάσεις συνταξιοδότησης που εκδίδει.

Η αύξηση των δειγματοληπτικών ελέγχων επί συνταξιοδοτικών πράξεων του Δημοσίου και μάλιστα στο 20% των περιπτώσεων αντί 10% πέρυσι, δείχνει ότι στο υπουργείο Οικονομικών αλλά και στο Εργασίας τρέχουν και δεν φτάνουν για να πιάσουν στόχους που τους έβαλε η τρόικα και δεν είναι άλλοι από το να βγαίνουν λιγότερες συντάξεις.

Για φέτος το υπουργείο Εργασίας εκτιμά τη δαπάνη να κλείνει στα 25,6 δισ. ευρώ για τις κύριες και στα 3,8 με 4 δις. ευρώ για τις επικουρικές, δηλαδή σε κάθε περίπτωση πάνω από τα 29 δισ. ευρώ συνολικά, ποσό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 16% του ΑΕΠ, ενώ οι δανειστές θέτουν τον πήχη όχι πάνω από το 11%, ποσοστό που αντιπροσωπεύει τα 20 από τα 29 δισ. ευρώ που δαπανώνται για συντάξεις.

Για να μειώσουν λοιπόν τη δαπάνη, αύξησαν και το ποσοστό των συντάξεων που θα περνούν από «κόσκινο» ώστε να καθυστερούν και τις μελλοντικές αποφάσεις λόγω αυστηρότερων ελέγχων.

Επίσης θα επανεξεταστεί το 20% των προκαταβολών σύνταξης και όσες δεν είναι νόμιμες θα επιστραφούν.

LEAVE A REPLY