Δημόσιο: Πληρωμές ληξιπρόθεσμων 306 εκατ. τον Ιούλιο

Δημόσιο: Πληρωμές ληξιπρόθεσμων 306 εκατ. τον Ιούλιο

358
SHARE
Δημόσιο: Πληρωμές ληξιπρόθεσμων 306 εκατ. τον Ιούλιο

Μικρή ανάσα ρευστότητας έδωσε τον Ιούλιο στους οφειλέτες του το Δημόσιο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδα «Ναυτεμπορική» που επικαλείται στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η δαπάνη στο επτάμηνο για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ανήλθε στο 1,105 δισ. ευρώ έναντι 799 εκατ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου. Δηλαδή, μέσα στον Ιούλιο, διατέθηκαν -με βάση την ΤτΕ- περίπου 306 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Τα χρήματα που διατέθηκαν τον Ιούλιο για την αποπληρωμή προμηθευτών του Δημοσίου προήλθαν από τη δόση που εκταμιεύτηκε με την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει χρονικό περιθώριο μέχρι τον Σεπτέμβριο για να διαθέσει το σύνολο των 800 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου. Αυτό άλλωστε -σημειώνει η «Ν»- αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση -μαζί με την ολοκλήρωση προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει σε εκκρεμότητα- προκειμένου να εκταμιευτεί (την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου) και το τελευταίο κομμάτι της δόσης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, επίσης περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, τα 306 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκαν τον Ιούλιο για πληρωμή ιδιωτών είναι σταγόνα στον… ωκεανό, καθώς στο τέλος Ιουνίου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου -μαζί με τις επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητα- ξεπερνούσαν τα 5 δισ. ευρώ.

LEAVE A REPLY