Άλλα δέκα χρόνια “ζωής” έχουν τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β) πλαίσια (πάνελ) στην χώρα μας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), Στέλιος Λουμάκης, κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας, το πρώτο μαζικό κύμα ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα μας δεν αναμένεται πριν το 2033.
“Από την 15ετή και πλέον εμπειρία μας στην ανάπτυξη και λειτουργία Φ/Β πάρκων στην Ελλάδα, φαίνεται πως τα Φ/Β πλαίσια θα ξεπεράσουν σε ωφέλιμο χρόνο ζωής την προβλεπόμενη 25ετή διάρκεια των εγγυήσεων που τα συνοδεύουν”, τόνισε ο κ. Λουμάκης.
Με την γλώσσα των αριθμών
Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Αδειοδοτήσεων και τήρησης Μητρώων και Αρχείων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), Γιάννης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αδειοδότηση και λειτουργία έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως και στους διαγωνισμούς αποθήκευσης και ΑΠΕ.
Τόνισε, ταυτόχρονα, ότι οι 96 αιολικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 1056 MW που αποτελούνται από 1.060 ανεμογεννήτριες, οι 81 μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 157 MW που αποτελούνται από 120 στροβίλους και οι 358 φωτοβολταϊκοί σταθμοί, συνολικής ισχύος 27 MW που αποτελούνται από 135.000 φωτοβολταϊκά πλαίσια θα πρέπει να ανακυκλωθούν και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, προκειμένου να συμβάλουν στην κυκλική οικονομία.