Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας-Ένωση δυνάμεων για την προστασία και προώθηση της ελληνικής φέτας-...

Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας-Ένωση δυνάμεων για την προστασία και προώθηση της ελληνικής φέτας- Το πρώτο δ.σ.

793
SHARE

Ένωσαν τις δυνάμεις τους οι εταιρείες γαλακτοκομικών προϊόντων και οι κτηνοτρόφοι για την προστασία της ελληνικής φέτας και το πρώτο δ.σ. της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Π.Ο.Π Φέτας (Δ.Ο.Φ) είναι γεγονός, με πρόεδρο τον κ.Ιωάννη Βιτάλη, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Στις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου 2018 στη Λάρισα κατά την πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης, πρόεδρος εξελέγη παμψηφεί ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ.

Το Δ.Σ., που αναδείχθηκε από τις αρχαιρεσίες-γενική συνέλευση που έλαβαν χώρα στη Λάρισα στις 16 Φεβρουαρίου, αποτελείται από επτά τακτικά και επτά αναπληρωματικά μέλη. Τα τέσσερα μέλη προέρχονται από το ΣΕΒΓΑΠ – συγκεκριμένα ο νέος Πρόεδρος κ. Ιωάννης Βιτάλης καθώς και οι κ.κ. Στέφανος Παντελιάδης (Γαλακτοβιομηχανία ΗΠΕΙΡΟΣ) ΜιχάληςΦυτάς (Γαλακτοβιομηχανία ΔΕΛΤΑ) και Αλέξανδρος Μπότος της εταιρίας ΡΟΥΣΑΣ. Δύο μέλη, μεταξύ των οποίων και ο νέος Αντιπρόεδρος του Δ.Σ κ. Μιχαήλ Τζιότζιος με τον κ. Ιωάννη Γκρίνια, προέρχονται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και ένα μέλος- ο κ. Νικόλαος Παλάσκας προέρχεται από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Ένα όνειρο ετών για τη θεσμική στήριξη και προστασία της φέτας,  τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην προώθηση του εξαγωγικού προσανατολισμού της, έγινε πραγματικότητα. Σκοπός της Διεπαγγελματικής είναι η ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των προϊόντων με κατάλληλους ελέγχους, όπως και η θέσπιση κανόνων δράσης και δεοντολογίας για την προστασία των καταναλωτών. Με κοινό όραμα, συνεργασία και σωστό προγραμματισμό, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της Διεπαγγελματικής, θα εκπονηθεί σύντομα ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα οργάνωσης, από τα μέλη της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΔΟΦ).

Πιο συγκεκριμένα και για τον παραπάνω σκοπό ένωσαν τις δυνάμεις τους, το 70% των μεταποιητών και παραγωγών φέτας, μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκομένων μερών της Οργάνωσης, ιδιαίτερα σημαντικός ήταν ο ρόλος του Προέδρου του ΣΕΒΓΑΠ, κ. Χρήστου Αποστολόπουλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες,στην πολυπόθητη υπέρβαση. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι η ανάγκη να εντυπωθεί η ΠΟΠ Φέτα στη συνείδηση του ευρύτερου διεθνούς και εγχώριου κοινού ως το αυθεντικό ελληνικό προϊόν οδήγησε στην υπέρβαση των συμφερόντων για τη σύμπραξη δυνάμεων μεταξύ του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής.

Οι συμβαλλόμενοι συμφώνησαν και συναποδέχτηκαν τη σύσταση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με την ονομασία Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ). “Η ιστορική αυτή σύμπραξη (μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών γαλακτοκομικών προϊόντων και κτηνοτρόφων του τόπου μας) εξυπακούεται – τονίζεται στην ανακοίνωση –  την αναγνώριση και ανακήρυξη της οργάνωσης ως Εθνικής ΔΟΦ από το ΥΠΑΑΤ. Στη χώρα μας βέβαια μένει να διαπιστώσουμε αν τα όσα εξυπακούονται και θεωρούνται προφανή, όντως αναγνωρίζονται από την πολιτεία ως τέτοια. Πέραν τούτου όμως η ουσία παραμένει, η νέα σύνθεση του Δ.Σ της ΔΟΦ είναι ευοίωνη και ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας και το μέλλον της ΠΟΠ Φέτας”.

 

LEAVE A REPLY