Friday , 19 April 2024

Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση τράπεζας για έκπτωση δανειολήπτη από το νόμο Κατσέλη

Του Γ.Κατσιάνη

Σανίδα «σωτηρίας» για δανειολήπτη του νόμο Κατσέλη αποτελεί απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση έκπτωσης που κατέθεσε τράπεζα, λόγω καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων.

Ειδικότερα, ο δανειολήπτης εντάχθηκε το 2012 στο νόμο Κατσέλη για συνολική οφειλή 185.000 ευρώ που προέρχονταν από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

Ωστόσο, το 2017 παρουσίασε καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων, μεγαλύτερη από τρεις μήνες, με αποτέλεσμα τράπεζα να καταθέσει τον Μάρτιο του 2018, αίτηση έκπτωσης από τον σχετικό νόμο.

Τον Φεβρουάριο του 2019, η υπόθεση εξετάστηκε από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Στην κατάθεση της, η υπεράσπιση του δανειολήπτη ισχυρίστηκε ότι «η καθυστέρηση της πληρωμής από μέρους του οφειλόταν σε σοβαρούς λόγους και ειδικότερα στις περικοπές στο μισθό του και στην απώλεια της εργασίας της συζύγου του».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, «…η αίτηση έκπτωσης δεν πρέπει να επέρχεται όταν η καθυστέρηση της πληρωμής οφείλεται σε σοβαρούς λόγους που αφορούν το πρόσωπο του οφειλέτη ή μέλους της οικογένειας του που δεν του επιτρέπουν να ενεργήσει ταχέως ούτε να επιδιώξει τροποποίηση των μηνιαίων καταβολών κατά χρόνο και ποσό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *